Ceartă de 400.000 de euro pe Casa Ankele din Centrul Vechi

Acum că social democrații vor să pună piedici liberalilor și invers, nu se știe, cert este încă să demersurile pentru achiziția clădirii din Centrul Vechi cunoscută sub numele de Casa Ankele ar putea fi întârziate.

 

Poate că totuși PSD-iștii prin cei doi viceprimari chiar sunt bine intenționați.  Sau poate că doar lipsiți de experiență.

 

Oricum, la proiectul privind cumpărarea acestei clădiri în care comuniștii vindeau bucurii copiilor, viceprimarul Marian Murariu a depus un amendament care sună așa:

 

”Achiziția imobilului Casa Ankele se va face numai după îndeplinirea următoarelor condiții:  întocmire rapoarte de expertiză tehnică de către experți autorizați și cu experiență dovedită în domeniu pe următoarele exigențe : A1 cu atestare și de la Ministerul Culturii. În cazul acestor expertize vor fi solicitate analize de laborator a calității materiale a construcției care alcătuiesc structura tuturor nivelelor acestei clădiri, adică subsol, parter, etaj 1 și etaj 2, inclusiv beciul și fundației”,
Marian Murariu, viceprimarul municipiului Botoșani

 

Se cere de asemenea întocmirea unui raport de evaluare de către evaluatori atestați ANEVAR numai după efectuarea expertizelor tehnice, raport care să arate valoarea la zi a imobilului și care să țină cont de rezultatele rapoartelor de expertiză.

 

Neîndeplinirea acestor cerințe are ca efect anularea achiziției.

 

”Voi susține acest amendament, sunt de acord cu achiziția acestui imobil dar nu aș vrea să ne trezim la fel ca la Teatrul Mihai Eminescu să trebuiască să cumpărăm o clădire și să nu știm de câți bani avem nevoie. Pentru achiziție trebuie să avem și un cost estimativ al părții de consolidare și cred că toate aceste detalii care vin în completarea hotărârii sun binevenite”
Cosmin Andrei, viceprimarul municipiului Botoșani

 

S-a votat proiectul în forma inițială iar votul a arătat așa:

 

 

S-a votat cu amendamentul lui Marian Murariu, iar votul a arătat așa:

 

 

După adoptarea proiectului a intervenit primarul Cătălin Flutur care și-a exprimat punctul de vedere.

 

”Problema este foarte simplă sau cum a fost gândită. A fost o Hotărâre în 2013 care nu a fost dusă la îndeplinire. Noi ne-am propus să cumpărăm acel imobil, cu cât este în raportul de evaluare făcut la vremea respectivă, urmând ca după ce avem proprietatea clădirii și știm cu toții la ce ne înhămăm este o clădire din Centrul Vechi care va suferi o serie de transformări. Nici un raport care va veni ulterior nu va spune că noi nu vom fi nevoiți să investim în acea clădire. Dar noi ne-am asumat să cumpărăm clădirea aia”
Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

 

După votul de astăzi primarul susține că demersul pentru achiziția Casei Ankele a rămas  în coadă de pește. Iar demersurile pentru efectuarea expertizei și întocmirea raportului de evaluare înseamnă o perioadă îndelungată de timp.

 

În plus, Cătălin Flutur a întrebat cum va putea, din punct de vedere legal să plătească Primăria o expertiză tehnică la o clădire ce aparține unei persoane private, fără ca aceștia bani să nu fie imputați de Curtea de Conturi.

 

Imobilul a fost evaluat la suma de 400.000  de euro iar social democrații sunt de părere că după efectuarea expertizei tehnice, prețul de cumpărare ar urma să scadă.