Cea mai veche biserică armenească din Europa se află în... Botoșani

O biserică armească situată în centrul orașului, a fost desemnată cea mai veche biserică armeană din Europa. Pe lângă acestea, se spune că monumentul ascunde o istorie impresionată despre armeni, scrie Bună Ziua Iași.

 


Construită în 1350


Să fii turist și să ajungi la Botoșani, dar să nu vizitezi locurile natale ale poetului Mihai Eminescu, ale muzicianului George Enescu sau ale istoricului Nicolae Iorga înseamnă să fi irosit inutil timpul și banii. Să ajungi în centrul municipiului Botoșani și să nu vrei să arunci o privire la cea mai veche biserică armenească din Europa înseamnă să refuzi istoria. Construită la 1350, Biserica Sfânta Maria este cel mai vechi lăcaș de cult pe care comunitățile armene din Europa l-au construit vreodată, dar și prima biserică creștin-ortodoxă din piatră ridicată în Botoșani.
Se află situată în centrul municipiului Botoșani, pe o stradă care nu putea să se numească altfel decât Strada Armeana.

"Biserica Sfânta Maria este cea mai veche biserică armenească din Europa"

În altarul de la Biserica Armeană Sfânta Maria s-a aflat, până în 1950, Sfânta Scriptură scrisă pe pergament în anul 1354, ea fiind prima carte cunoscută și păstrată din Botoșani. Cartea a fost dusă la București, iar de acolo transferată în Armenia.
De altfel, în biserica din Botoșani există, încă, zeci de cărți vechi, din secolele XVIII—XIX, în limba armeană.
De asemenea, în preajma bisericii se află și primul cimitir creștin descoperit în Botoșani, cu morminte din secolul al XV-lea și cu pietre tombale cu inscripții în limba armeană care nu au fost încă descifrate.
"Biserica Sfânta Maria este cea mai veche biserică armenească din Europa. Pe 16 august, vom sărbători 664 de ani de la ctitorirea ei, 664 de ani de slujbe neîntrerupte într-o biserică", afirmă Viorica Popa, președintele Comunității Armene din Botoșani.
Până la începutul anilor '90, lăcașul de cult se afla într-o avansată stare de degradare. A fost nevoie de o perioadă de aproape 20 de ani pentru reabilitarea monumentului istoric, cu sprijin direct de la Guvernul României, de la Ministerul Culturii sau de la bugetul local al municipiului Botoșani.

Lăcaş de cultă construit în urma unui cutremur în... Armenia

Biserica Sfânta Maria a fost punctul în jurul căruia, în secolul al XIV-lea, s-a dezvoltat "mahalaua armenească", un cartier format, în special, din negustori armeni care și-au părăsit țara în urma cutremurului devastator din 1319, care a distrus complet capitala Armeniei.
"În anul 1319, mulți armeni emigraseră din patria lor, în urma devastării capitalei Armeniei de un cutremur, în Botoșani și Suceava", scrie Dan Dimitrie, în lucrarea sa "Armenii ortodocși din Bucovina''.
Stabiliți aici, armenii au contribuit esențial la formarea Târgului Botoșani, lăsând în urma lor două biserici, dar și zeci de case care astăzi sunt incluse pe lista monumentelor istorice.
CITEȘTE:
Ambasadorul Armeniei primit de primar şi fost primar, deputat şi-un liberal – FOTOGALERIE