A fi pregătit pentru ce este mai rău nu înseamnă că se va și întâmpla o catastrofă umanitară. Înseamnă doar să știi ce să faci în situații extreme, când orice secundă contează. Ne dorim ca niciodată România și alte țări să nu treacă printr-un atac nuclear, dar considerăm că este important să știm cu toții ce trebui să facem în cazul unei explozii nucleare.
Întreaga planetă este în alertă în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina care ar putea degenera într-o catastrofă dacă se ajunge la folosirea armelor nucleare.
Pe lângă existența unui conflict militar, ne confruntăm în această perioadă și cu un război informațional, motiv pentru care noi, civilii, suntem puși în fața unor informații contradictorii.
În acest sens, există informații utile pe site-ul oficial al guvernului Statelor Unite, ready.gov, pe care le puteți citi în traducere mai jos:
Bombele nucleare pot provoca daune semnificative și victime din cauza exploziei, căldurii și radiațiilor, dar vă puteți menține familia în siguranță știind ce să faceți și fiind pregătiți dacă se întâmplă acest lucru.
O armă nucleară este un dispozitiv care utilizează o reacție nucleară pentru a crea o explozie. Dispozitivele nucleare variază de la un mic dispozitiv portabil transportat de o persoană până la o armă transportată de o rachetă.
O explozie nucleară poate avea loc cu sau fără avertizare de câteva minute.
Precipitațiile nucleare sunt cele mai periculoase în primele ore după detonare, când emit cel mai mare nivel de radiație. Este nevoie de timp ca precipitațiile să ajungă înapoi la nivelul solului, timp suficient pentru a putea preveni expunerea semnificativă la radiații urmând acești pași simpli:
Intrați în cea mai apropiată clădire pentru a evita radiațiile. Cărămida sau betonul sunt cele mai bune.
Îndepărtați hainele contaminate și ștergeți sau spălați pielea neprotejată dacă ați fost afară după ce au început precipitațiile. Dezinfectantul pentru mâini nu protejează împotriva contaminării cu elementele radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.
Mergeți la subsol sau la mijlocul clădirii. Stați departe de pereții exteriori și de acoperiș. Încercați să mențineți o distanță de siguranță între dvs. și persoanele care nu fac parte din gospodăria dvs. Dacă este posibil, purtați o mască dacă vă adăpostiți cu persoane care nu fac parte din gospodăria dvs. Copiii sub doi ani, persoanele cu dificultăți de respirație și cei care nu își pot îndepărta singuri măștile nu trebuie să le poarte.
Stați înăuntru timp de 24 de ore, cu excepția cazului în care autoritățile locale oferă alte instrucțiuni. Continuați să practicați distanțarea socială purtând o mască și păstrând o distanță de siguranță între dumneavoastră și persoanele care nu fac parte din gospodăria dumneavoastră.
Familia ar trebui să rămână acolo unde este, în interior. Reuniți-vă mai târziu pentru a evita expunerea la radiații periculoase.
Țineți animalele de companie înăuntru.
Accesați orice media disponibilă pentru informații oficiale, cum ar fi momentul când este sigur să ieșiți și unde ar trebui să mergeți.
Radiourile care funcționează cu baterii și cu manivelă vor funcționa după o detonare nucleară.
Telefonul mobil, mesajele text, televiziunea și serviciile de internet pot fi întrerupte sau indisponibile.
Cum rămâneți în siguranță în cazul unei explozii nucleare
Identificați locațiile adăposturilor. Identificați cea mai bună locație de adăpost în apropierea locului în care petreceți mult timp, cum ar fi casă, serviciu și școală. Cele mai bune locații sunt subterane și în mijlocul clădirilor mai mari.
Dacă sunteți în trafic, identificați adăposturile adecvate pe care să le căutați în cazul unei detonări.
Zonele exterioare, vehiculele NU oferă un adăpost adecvat. Căutați subsoluri sau centrul clădirilor mari cu mai multe etaje.
Asigurați-vă că aveți un kit de aprovizionare de urgență pentru locurile pe care le frecventați și în care ați putea fi nevoiți să stați timp de 24 de ore. Ar trebui să includă apă îmbuteliată, alimente ambalate, medicamente de urgență, un radio alimentat cu baterii pentru a obține informații în cazul în care este întrerupt curentul, o lanternă și baterii suplimentare pentru articolele esențiale.
Dacă puteți, puneți deoparte articole precum săpunul, dezinfectantul pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool, șervețele dezinfectante și articolele generale de curățare de uz casnic pe care le puteți folosi pentru a dezinfecta suprafețele pe care le atingeți în mod regulat. Țineți cont de nevoile specifice ale fiecărei persoane, inclusiv de medicamente. Nu uitați de nevoile animalelor de companie. Obțineți baterii și dispozitive de încărcare suplimentare pentru telefoane și alte echipamente necesare.
Pregătirea vă permite să evitați ieșirile inutile din adăpost și să abordați probleme medicale minorepe loc, degrevând centrele de îngrijire urgentă și spitalele.
Dacă sunteți avertizat de un atac iminent, intrați imediat în cea mai apropiată clădire și îndepărtați-vă de ferestre. Acest lucru va ajuta la asigurarea protecției împotriva exploziei, căldurii și radiațiilor detonației.
Când ați ajuns într-un loc sigur, încercați să mențineți o distanță de siguranță între dvs. și persoanele care nu fac parte din gospodăria dvs. Dacă este posibil, purtați o mască. Copiii sub doi ani, persoanele cu dificultăți de respirație și cei care nu își pot îndepărta singuri măștile nu trebuie să le poarte.
Dacă sunteți în aer liber când are loc o detonare, protejați-vă de explozia din spatele a ceea ce ar putea oferi protecție. Întindeți-vă cu fața în jos pentru a proteja pielea expusă de căldură și de resturile zburătoare. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Dacă vă aflați într-un vehicul, opriți-vă în siguranță și coborâți-vă în interiorul vehiculului.
După trecerea undei de șoc, intrați în cel mai apropiat și cel mai bun loc de adăpost pentru a vă proteja de potențialele precipitații nucleare. Veți avea la dispoziție 10-15 minute sau mai mult pentru a găsi un adăpost adecvat.
Fiți înăuntru înainte de a sosi precipitațiile. Cele mai ridicate niveluri de radiație exterioară de la precipitații apar imediat după sosirea precipitațiilor și apoi scad cu timpul.
Fiți la curent cu instrucțiunile actualizate de la oficialii de intervenție în caz de urgență. Dacă vi se recomandă să vă evacuați, ascultați informații despre rute, adăposturi și proceduri.
Dacă ați fost evacuat, nu vă întoarceți până nu vi se spune că este sigur să faceți acest lucru de către oficialii locali. Încercați să rămâneți împreună cu membrii familiei, fără a vă rătăci unii de alții.
Imediat după ce ajungeți în adăpost, dacă e riscul să fi fost afară după ce au sosit precipitațiile trebuie să:
Îndepărtați stratul exterior de îmbrăcăminte contaminată pentru a îndepărta precipitațiile și radiațiile de pe corp. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil.
Faceți un duș sau spălați-vă cu apă și săpun pentru a îndepărta reziduurile de pe piele sau păr care nu a fost acoperit. Dacă nu puteți să vă spălați sau să faceți duș, folosiți un burete sau o cârpă umedă curată pentru a șterge pielea sau părul. Dezinfectantul pentru mâini nu protejează împotriva precipitațiilor radioactive. Evitați să vă atingeți ochii, nasul și gura, dacă este posibil. Nu folosiți șervețele dezinfectante pe piele.
Curățați toate animalele de companie care au fost afară după ce au sosit precipitațiile. Periați ușor blana animalului dvs. de companie pentru a îndepărta orice particule și spălați-vă animalul de companie cu apă și săpun, dacă este posibil.
Este sigur să mâncați sau să beți alimente ambalate sau articole care se aflau în interiorul unei clădiri. Nu consumați alimente sau lichide care au fost descoperite în aer liber și care pot fi contaminate de precipitații.
Dacă sunteți bolnav sau rănit, ascultați instrucțiunile despre cum și unde să obțineți asistență medicală atunci când autoritățile vă spun că este sigur să ieșiți. Dacă sunteți bolnav și aveți nevoie de asistență medicală, contactați medicul de familie pentru instrucțiuni. Dacă vă aflați într-un adăpost public, anunțați imediat personalul din acea unitate, astfel încât să poată suna un spital sau o clinică locală.
EXPLOZIA/LUMINA PUTERNICĂ poate provoca orbire temporară pentru mai puțin de un minut.
UNDA de explozie poate provoca moartea, rănirea și deteriorarea structurilor la câțiva kilometri distanță de explozie.
RADIAȚIA poate deteriora celulele corpului. Expunerile mari pot provoca boli grave.
INCENDUL ȘI CĂLDURĂ pot cauza moartea, arsuri și deteriorarea structurilor la câțiva kilometri distanță.
PULSUL ELECTROMAGNETIC (EMP) poate deteriora echipamentele electrice și electronice la câțiva kilometri distanță de detonare și poate provoca întreruperi temporare.
PRECIPITAȚIILE/PLOAIA RADIOACTIVĂ reprezintă reziduuri radioactive care pot îmbolnăvi persoanele care se află afară.
Potrivit site-ului fiipregatit.ro, fiecare familie trebuie să aibă un plan de urgență, dar și o trusă de supraviețuire care să conțină obiecte care să permită supraviețuirea pentru 3-5 zile. Articolele componente trebuie verificate și înlocuite/schimbate periodic (o dată la 6 luni) pentru că pot expira.
Mai jos sunt principalele categorii de articole care trebuie să existe în trusa de supraviețuire:
Apă
Cel puţin 4 l de apă/persoană/zi.
Dacă aveţi animale de companie nu uitaţi să prevedeţi apă şi pentru ele (cca. 30 ml. de apă/kg. animal/zi).
Depozitaţi apa într-un loc rece şi întunecos.
Înlocuiţi apa o dată la 6 luni.
Atenție!
Apa este esenţială supravieţuirii.
În caz de maximă urgenţă, se poate obţine apă potabilă prin fierbere timp de 10 minute.
Alimente
Compacte şi uşoare care nu necesită răcire, fierbere ori coacere.
Iată câteva exemple de alimente pe care puteţi să le pregătiţi:
mâncare în cutii de conserve (nu uitaţi deschizătorul)
alimente deshidratate
batoane energizante
biscuiţi de secară
dulceaţă
sucuri, cafea, ceai.
după caz, alimente pentru nevoi speciale: mâncare pentru bebeluşi, lapte etc.
dacă aveţi animale de companie, nu uitaţi mâncarea acestora. Dacă trebuie să încălziţi anumite alimente prevedeţi un aragaz de campanie şi combustibil.
Îmbrăcăminte, încălțăminte
Pentru fiecare persoană, în funcţie de anotimp. De asemenea, nu uitaţi lenjeria de corp.
Un sac de dormit
Sau 2 pături călduroase pentru fiecare persoană.
O trusă de prim ajutor
Să conţină:
medicamentele personale şi reţete
(Atenție! Nu uitaţi să scrieţi pe un bilet numele doctorului de familie)
analgezice, antiseptice
la nevoie, articole sau accesorii necesare pentru aparatul auditiv, scaunul rulant etc.
Aparate utile
aparat radio AM/FM cu baterii de schimb (Nu uitaţi să înlocuiţi bateriile anual!)
lanternă/persoană şi baterii de schimb
un fluier (semnalul convenţional în caz de urgenţă este de fluierături scurte)
un telefon mobil, o cartelă telefonică, cablu și un acumulator suplimentar
Articole pentru copii
Jocuri, în funcţie de vârsta membrilor familiei
Cărţi de colorat, creioane, jucării pentru copii
Articole de igienă
hârtie igienică, hârtie umedă de mâini, batiste de hârtie
articole personale: săpun, şampon, deodorant, pastă de dinţi, periuţă de dinţi, pieptene, etc.
saci de bucătărie
Acte personale
carte de identitate, carnete de asigurări medicale
bani
cecuri
numere de telefon importante
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
S-au pus în vânzare biletele pentru meciul cu FCSB, prețuri de la 30 la 300 de lei
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
ACUM, la ”Botoșăneanul TV”: Studenta și avocatul de la AUR pentru Camera Deputaților - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Patron din Botoșani amendat cu 30.000 de lei: Bani confiscați de polițiști după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024