CE se întâmplă dacă ți se strică frigiderul sau aragazul cât sunt în garanție: Proiect pe masa deputaților

Deși propunerea legislativă a fost respinsă, inițial, de Senat, aceasta are șanse să fie adoptată de deputați, pentru că a primit un raport favorabil de adoptare.

 

Consumatorii cărora li se strică un produs complex, ce are o durată de utilizare medie (cum e mașina de spălat, de exemplu) și se află în garanție, vor primi de la vânzător un produs de schimb, pe care să îl utilizeze cât timp primul este reparat.

 

Propunerea urmează să primească votul decisiv în curând.

 

Proiectul îi va ajuta, în special, pe acei consumatori care ar putea aștepta și timp de o lună repararea unor produse cum sunt frigiderele, mașinile de spălat sau alte electrocasnice de acest fel, scrie Avocatnet.ro.

 

Dacă proiectul va trece de Parlament, atunci acei consumatori care au cumpărat un produs complex, ce a fost proiectat să fie folosit pe o perioadă medie (cum sunt mașinile de spălat sau frigiderele, de exemplu) și care se strică (aflându-se încă în termenul de garanție legală de conformitate - doi ani), vor primi de la vânzător un produs de schimb.

 

Produsul de schimb va fi acordat și va putea fi folosit pentru perioada în care produsul stricat se află în reparație. În caz contrar, comercianții vor fi obligați să le restituie consumatorilor contravaloarea produsului stricat.

 

Așadar, ca să poată să obțină un produs de schimb, în situații ca cele de mai sus, consumatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

 

-să aibă un produs complex, cu o durată medie de utilizare (cum sunt frigiderele sau mașinile de spălat);

-produsul cumpărat să se fi stricat;

-acel produs să se afle în termenul de garanție legală de conformitate, de doi ani;

-produsul poate fi reparat.

 

Conform Legii nr. 449/2003, un produs de folosință îndelungată este „constituit din piese și subansambluri, proiectat și construit pentru a putea fi utilizat pe durată medie de utilizare și asupra căruia se pot efectua reparații sau activități de întreținere”.

 

Legea nu conține o listă predeterminată cu asemenea produse, iar în expunerea de motive la proiectul de lege prezentat mai sus sunt date doar trei exemple - frigidere, mașini automate de spălat sau plite electrice.

 

Hotărârea de Guvern nr. 394/1995 (care, însă, nu se mai aplică) conținea o listă de produse de folosință îndelungată, de unde mai multe exemple ar putea fi luate:

 

-mașini;

-biciclete;

-aspiratoare;

-baterie de mașină;

-imprimante etc.

 

Atenție! Modificările nu se aplică, deocamdată. Pentru aceasta, e nevoie ca proiectul să treacă de Parlament, să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store