CE se întâmplă cu salariul minim pe economie în 2017

De salariul minim pe economie depinde întreg sistemul bugetar așa că mediul economic trebuie să ştie exact pe ce îşi bazează calculele începând cu 1 ianuarie 2017.

 

Guvernul Cioloş a decis în şedinţă, să păstreze salariul minim la cuantumul de 1 250 de lei, urmând ca o viitoare majorare să fie decisă de următorul Executiv, a anunţat Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului încă în funcţie. 

 

Pentru că exista deja o hotărâre de Guvern pentru plafonarea salariului minim la 1 250 de lei, Guvernul nu a mai elaborat o altă Hotărâre în acest sens.  

 

Premierul Dacian Cioloş afirma la ultima reuniune a Consiliului Naţional Tripartit, că, dacă viitorul guvern se va instala până la sfârşitul anului, va avea posibilitatea să aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar dacă noul Cabinet se va instala la începutul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care să menţină nivelul actual al salariului minim şi în luna ianuarie 2017.

“Partidul care a câştigat alegerile şi-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care şi-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele şi patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, declara premierul Dacian Cioloş pe 12 decembrie, după reuniunea Consiliului Naţional Tripartit.

 

Liderul PSD, Liviu Dragnea susţinea, în ajunul Crăciunului, într-o postare pe Facebook, că social-democraţii au făcut calculele necesare astfel încât o serie de măsuri să fie aplicabile abia de la 1 februarie, în condiţiile în care ceea ce a făcut preşedintele Klaus Iohannis amânând desemnarea noului premier a dat peste cap calculele viitorului guvern care dorea implementarea unor măsuri începând cu 1 ianuarie. (Sursa: România Tv)