CE le mai trece prin cap! Un botoșănean cu multiple personalități a șantajat o stareță și câteva măicuțe cu poze XXX

În urmă cu mai mulţi, a apărut pe primele pagini ale ziarelor, după ce s-a dat ziarist, dar şi al trustului Pro TV, preot, călugăr, inspector sanitar etc. şi a încercat să înşele şi să şantajeze zeci de persoane, de la oameni cu funcţii importante la măicuţe de la mănăstiri din judeţ.

 

O doctoriță și un deputat au picat în plasa lui Sorin

Printre persoanele care au avut de-a face cu acest personaj se numără cântăreţul de muzică populară Alexandru Recolciuc, stareţele de la mai multe mănăstiri din judeţ, doctorul Doina Ganea-Motan, pe vremea când conducea Spitalul Judeţean, şi mulţi alţii, inclusiv un deputat fiind victima acestui escroc. Numele lui Sorin Alin Verincianu de 29 de ani, originar din Dorohoi, apărea ieri pe lista şedinţelor de judecată înregistrate la Curtea de Apel. Aşa am aflat că Verincianu a fost trimis în judecată, la Fălticeni, pentru înşelăciune. Iar ieri, a fost condamnat definitiv. Pentru a opta oară.

Reprezentanţii Judecătoriei Fălticeni au răspuns din fericire în timp util, iar în sentinţa din aprilie 2015, prin care Verincianu a fost condamnat la trei ani de închisoare, este descrisă şi situaţia de fapt a infracţiunii pentru care a fost trimis în judecată. Fapta s-a petrecut pe 1 septembrie 2013, când Verincianu l-a cunoscut la o biserică din Fălticeni pe un localnic cu care a intrat în vorbă şi despre care a aflat că are o fată studentă la Facultatea de Medicină din Iaşi. Escrocul s-a recomandat a fi medic rezident anul II la Spitalul Judeţean Suceava, iar după terminarea slujbei, persoana vătămată l-a invitat la masă, împrejurare în care Sorin Alin Verincianu i-a promis că îi va face rost de un instrument medical de care avea nevoie fiica păgubitului la cursuri.

A aflat că nu există o persoană cu acel nume şi atunci a sesizat poliţia

A doua zi, arată anchetatorii, Verincianu a revenit la domiciliul persoanei vătămate cu două facturi fictive, solicitându-i să-i plătească contravaloarea uneia dintre ele. A primit 700 de lei, însă în zilele următoare a continuat să vină la domiciliul păgubitului, să-i ceară bani, iar acesta din urmă i-a mai dat încă 550 de lei. Totuşi bărbatul din Fălticeni a devenit suspicios în privinţa noii sale cunoştinţe şi, prin fiica sa, s-a interesat de existenţa unui medic rezident la Spitalul Judeţean cu numele cu care s-a recomandat escrocul. A aflat că nu există o persoană cu acel nume şi atunci a sesizat poliţia, Sorin Alin Verincianu fiind săltat de poliţiştii fălticeneni când a revenit la domiciliul păgubitului să mai ceară o tură de bani, chipurile avansul la o chirie pe care ar fi găsit-o pentru fiica fălticeneanului în Iaşi.

În motivarea sentinţei Judecătoriei Fălticeni se specifică faptul că inculpatul a fost condamnat de nu mai puţin de şapte ori la pedeapsa închisorii, pentru multiple infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri şi uzurparea de calităţi oficiale.

Nu s-a realizat îndreptarea conduitei inculpatului

Cea mai mare pedeapsă primită a fost de circa şase ani şi jumătate de închisoare. A fost eliberat condiţionat după aproximativ trei ani şi opt luni de închisoare, cu un termen de încercare de 645 de zile, însă a continuat să comită escrocherii.

“Nu s-a realizat îndreptarea conduitei inculpatului, întrucât la câteva luni şi-a reluat activitatea infracţională, comiţând nenumărate fapte. Instanţa observă că acţiunile inculpatului de inducere în eroare a victimelor au un caracter calificat, acesta dezvoltând prin multitudinea faptelor comise adevărate abilităţi, menite să inducă în eroare şi persoanele diligente”, se arată în sentinţa Judecătoriei Fălticeni. Într-un final, dat fiind faptul că inculpatul a recunoscut comiterea faptei, judecătorul de şedinţă a decis să-l condamnare la trei ani de închisoare.

Judecătorii i-au mai redus un an din condamnare

 

Sorin Alin Verincianu a declarat apel, nemulţumit de pedeapsa primită, iar ieri, la Curtea de Apel Suceava, judecătorii i-au mai redus un an din condamnare, având de executat în final doi ani într-o celulă de penitenciar. Pentru că faptele au fost comise înainte de modificarea legislaţiei penale din februarie 2014, lui Verincianu i s-au contopit în cei doi ani de închisoare şi cele 645 de zile rămase neexecutate din pedeapsa de şase ani şi şase luni de închisoare, dar şi alte pedepse mai mici primite într-un dosar al Judecătoriei Botoşani. Pe 21 ianuarie 2008, Sorin Alin Verincianu, pe atunci în vârstă de 21 de ani, a fost prins de poliţişti în urma unui flagrant pus la cale în zona centrală a municipiului Suceava. A fost săltat la scurt timp după ce a luat 375 de lei de la stareţa Mănăstirii Dragomirna, pe care o şantajase cu o seară înainte că are imagini compromiţătoare cu ea şi celelalte măicuţe de la lăcaşul de cult.

Sorin Alin Verincianu  a fost săltat de Poliţia Dorohoi în timp ce se dădea drept preot

Stareţa a sesizat autorităţile şi aşa a fost organizat flagrantul. CD-ul cu aşa-zisele imagini scandaloase era gol. La poliţie, Verincianu şi-a recunoscut faptele, mărturisind că a încercat să le şantajeze şi pe măicuţele de la Voroneţ şi Probota. În urmă cu mai mulţi ani, Sorin Alin Verincianu  a fost săltat de Poliţia Dorohoi în timp ce se dădea drept preot şi se pregătea să oficieze o slujbă pentru o persoană decedată. Poliţiştii aflaseră că Verincianu s-a îmbrăcat în straie preoţeşti şi umblă pe la biserici şi mănăstiri şi cere bani şi materiale pentru ridicarea unui lăcaş de cult.

Învăţase ritualurile bisericeşti la o mănăstire din Neamţ şi îşi făcuse rost de haine de călugăr, o biblie, o cruce şi o delegaţie falsificată emisă de un arhimandrit inexistent. Sorin Alin Verincianu, pe numele său "monahal” Verincianu Lavrentie, a adunat bani de la enoriaşi şi de la diverse societăţi particulare.

”Nu avea coerență, era foarte bâlbâit”

Despre Sorin Alin Verincianu s-au scris pagini întregi prin ziare. Pretinzând că este angajat al Autorităţii de Sănătate Publică Botoşani, făcea controale la societăţi comerciale, biserici şi mănăstiri, neregulile constatate de falsul inspector sanitar fiind „sancţionate” cu sume cuprinse între 25 şi 100 de lei. Escrocul de la Dorohoi ar fi ajuns şi prin Cluj, unde, scria presa vremii, s-a dat ziarist la Radio Trinitas şi a vrut să-i ia un interviu stareţului de atunci al Mănăstirii Nicula. Contra cost, evident. Stareţul a verificat însă la postul de radio şi şi-a dat seama că este victima unei tentative de înşelăciune.

  „M-a mirat faptul că nu avea coerenţă, era foarte bâlbâit, aşa că m-am gândit că nu se poate să fie angajat la un post de radio”, declara pe atunci preotul.

Printre victimele sale se numără şi trei taximetrişti suceveni, care l-au plimbat pe “preotul” Verincianu sute de kilometri prin judeţele Suceava şi Botoşani şi nu au văzut nici un leu. Falsul slujitor al Domnului a fost trimis în judecată în 2008 şi pentru că a înşelat o firmă din Bucureşti, de la care a achiziţionat diferite obiecte bisericeşti în valoare de aproximativ 20.000 de lei. 

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:40817:Pedofil fără scrupule prins de polițiști după doi ani de căutări: A violat o copilă la marginea unei păduri ]]