Cum e să fii inspector şcolar, să scoţi o culegere de gramatică care apoi să fie vândută unor liceeni? Un răspuns ar putea să-l ofere Dragoş Cristea, inspector şcolar pentru monitorizarea curriculumului descentralizat. Asta chiar dacă autorul culegerii neagă orice astfel de implicare în modul de alegere al auxiliarelor din unităţile de învăţământ din judeţ.
"Inadmisibil să uzezi de o instituţie şi de o funcţie pentru ca tu, persoană privată, să faci bani"
Acuzele sunt lansate de către un cadru didactic de la o unitate educaţională de tip preuniversitar din cel de-al doilea municipiu al judeţului şi care, aşa cum ne-am obişnuit deja, preferă să rămână sub protecţia anonimatului de teamă că ar putea suferi din caza unor eventuale repercusiuni.
„Elevii sunt obligaţi să cumpere o carte de fiecare clasă, Gd10 (Gramatica de 10) în valoare de 30 de lei. Autorul este actualul inspector Dragoş Cristea care din precauţie nu-şi dă pe copertă numele întreg. Mi se pare inadmisibil să uzezi de o instituţie şi de o funcţie pentru ca tu, persoană privată, să faci bani”, spune cadrul didactic respectiv pentru
Botoşăneanul.
Mai exact, culegerile ar fi fost împărţite prin contabilitate diriginţilor de la clase pentru ca ulterior să fie impuse elevilor:
„Luaţi câte o carte, trebuie să o daţi elevilor la clase”, ar fi fost apelul făcut la
profesorii diriginţi.
Inspectorul e şocat
Cel vizat de acuze,
inspectorul şcolar Dragoş Cristea, s-a arătat foarte mirat de cele auzite şi a declarat că nu are cunoştinţă de astfel de situaţii. Ba mai mult, a oferit asigurări că nu ar îndrăzni niciodată să abuzeze de funcţie pentru a obţine foloase materiale.
„Exclus, ferească Dumnezeu, nu, sub nici o formă, nu. Este o carte scoasă acum un şi jumătate de mine, de gramatică, a fost propusă colegilor mei, în ideea în care a fost ceva de genul, uitaţi asta e cartea, nu să fie impusă elevilor. Niciodată, nici elevilor mei, nici altor elevi! Pentru biblioteca şcolii a fost o donaţie din partea mea, dar nu a fost pusă niciodată în vânzare în felul acesta”, s-a apărat de acuzaţii
Dragoş Cristea.
Cartea e apărută de un an şi jumătate, oficial conducerea IŞJ a aflat abia ieri de ea
De altfel, aceeaşi poziţie a fost adoptată şi de conducerea Inspectoratului Şcolar
Judeţean Botoşani. În lipsa inspectorului general, plecat în concediu de odihnă,
Otilia Luca, singurul adjunct rămas, s-a arătat la fel de uimită.
„Deci niciodată nu am ştiut că a scos o carte. Sincer... Şi nu ştiu şi ar fi absurd să fac eu o declaraţie în condiţiile în care nu ştiu de cauză. Acum văd prima dată cartea. Şi nu facem nici o anchetă pentru că abia acum aflu că are această carte, iar despre vânzarea ei în şcoli chiar nu am cunoştinţă”, a declarat şi
inspectorul şcolar general adjunct, Otilia Luca.
Cum e cu şoseaua de centură?
Gramatica de 10 a lui Dragoş Cristea, potrivit autorului, îşi propune, fără falsă modestie, să fie utilă nu doar elevilor din clasele gimnaziale terminale sau celor care se pregătesc în vederea unui examen de admitere la o facultate care prevede limba română ca probă de concurs, ci şi profesorilor prin diversitatea de exerciţii propuse: de la probleme de lexicologie, semantică, ortografie şi fonetică la probleme de sintaxă a propoziţiei şi a frazei.
Un exemplu în acest sens poate fi următorul enunţ:
„Anul acesta şoseaua de centură a oraşului Botoşani va fi (1) decupată (2)decapată. Paronimul potrivit pentru acest enunţ este:
a) primul
b) al doilea
c) niciunul nu este corect
d) ambele variante sunt corecte.
Dragoş Cristea face parte din echipa de inspectori veniţi la IŞJ Botoşani după instalarea în funcţie a PSD-istei Mihaela Huncă.
Gabriela ERDIC
CITEŞTE:
Cuplul Mihaela și Ioan Huncă, proiect pe banii UE și concediu la Barcelona
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Procese mamut, pe miliarde de lei vechi la IŞJ, pentru banii europeni ai inspectorilor, şefa educaţiei cap de listă cu 1,2 miliarde