Ce este resveratrolul și cum acționează în organism?

(P) Resveratrolul este un compus natural polifenolic ce are proprietăți antioxidante. Ele joacă un rol major în protecția celulelor corpului împotriva daunelor care pot duce la boli cronice. Originea resveratrolului este direct legată de anumite plante care îl produc în mod natural ca un mecanism de apărare împotriva stresului, infecțiilor sau a radiațiilor UV. Este de obicei prezent în coaja strugurilor roșii, dar poate fi găsit și în alte fructe, precum afinele și murele.  

 

Sursă foto: shutterstock.com


Beneficiile pentru sănătate ale resveratrolului


Studiile despre resveratrol arată că are proprietăți antioxidante puternice, fapt ce ajută la protejarea vaselor de sânge și a inimii. Acesta poate reduce nivelul de colesterol rău (LDL) și poate crește nivelul de colesterol bun (HDL), prevenind astfel formarea de cheaguri de sânge și diminuând riscul de boli de inimă [1].

 

În plus, resveratrolul pare a avea proprietăți anticancerigene, conform unui număr tot mai mare de cercetări [2, 3]. Acesta ar putea inhiba creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase și ar putea ajuta în prevenirea diverselor forme de cancer, inclusiv cel de sân, de prostată și de colon.

 

În ceea ce privește metabolismul, resveratrolul poate contribui la îmbunătățirea sa. Acesta poate crește sensibilitatea la insulină și poate ajuta la controlul nivelurilor de zahăr din sânge, fiind benefic în special pentru persoanele cu diabet [2, 3]. Însă, deși cercetările existente sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege pe deplin beneficiile și riscurile asociate cu suplimentarea cu resveratrol.


Surse de resveratrol


Resveratrolul se regăsește într-o serie de alimente comune. Printre cele mai cunoscute surse de resveratrol se numără strugurii roșii, vinul roșu, cacaua și ciocolata neagră. Acesta se găsește în concentrații mai mari în coaja și semințele strugurilor decât în pulpa lor. Arahidele, afinele, murele, zmeura, coacăzele sunt printre sursele vegetale de resveratrol. Fructele de pădure, în special, sunt recunoscute pentru conținutul lor bogat în antioxidanți, inclusiv resveratrol [4].

 

Pe lângă alimente, resveratrolul se poate obține și sub formă de suplimente alimentare. Acestea pot fi o opțiune pentru persoanele care nu pot include în dietă alimentele bogate în resveratrol sau cărora li se recomandă o doză mai concentrată. Consultă un medic înainte de a lua orice tip de suplimente alimentare, inclusiv care conțin resveratrol.

 

Resveratrolul este utilizat și ca ingredient în unele produse de îngrijire, precum creme, loțiuni, seruri și măști. Acest polifenol natural este un ingredient-cheie în formulele anti-îmbătrânire. Prezența sa în aceste produse vizează diminuarea semnelor vizibile ale îmbătrânirii, cum ar fi ridurile și liniile fine, făcându-le mai puțin proeminente.


Riscuri și contraindicații


Potrivit specialiștilor [2, 3], utilizarea resveratrolului ca supliment alimentar este în general considerată sigură, atunci când se respectă dozele recomandate de medic sau menționate pe ambalaj. Totuși, se pot întâlni efecte secundare precum diareea și greața.

 

Există câteva situații în care consumul de resveratrol poate fi contraindicat. De exemplu, nu se recomandă administrarea la persoanele cu tulburări ale sângelui sau la cele care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală, deoarece poate încetini coagularea sângelui.

 

Prin urmare, este important ca persoanele care iau în considerare consumul de resveratrol să se consulte cu un medic înainte de a începe administrarea suplimentelor. Deși resveratrolul poate oferi diferite beneficii pentru sănătate, mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege pe deplin eficacitatea și siguranța acestuia.


Surse de referință:


1. “Health Benefits of Resveratrol — and Should You Take It?” Cleveland Clinic, 25 Jan. 2022, health.clevelandclinic.org/resveratrol-benefits/. Accessed 31 Oct. 2023;
2. Contributors, WebMD Editorial. “Health Benefits of Resveratrol.” WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-resveratrol. Accessed 31 Oct. 2023;  
3. Kerri-Ann Jennings, MS, RD. “7 Health Benefits of Resveratrol Supplements.” Healthline, Healthline Media, 3 Mar. 2017, www.healthline.com/nutrition/resveratrol. Accessed 31 Oct. 2023;
4. Godman, Heidi. “Diet Rich in Resveratrol Offers No Health Boost.” Harvard Health, 15 May 2014, www.health.harvard.edu/blog/diet-rich-resveratrol-offers-health-boost-201405157153. Accessed 31 Oct. 2023.