Botoșăneanul care a dat de 12 ori examenul pentru permis într-un singur an, fără să devină șofer

Există persoane pentru care șoferia chiar reprezintă o necunoscută și care nu se pot adapta regulilor rutiere, dar mai ales nu pot deprinde maniera în care poate fi condus un autoturism.

 

Șoferii și... ceilalți

 

Pentru persoanele pentru care șofatul devine imposibil una dintre soluții ar fi urmarea cursurilor la o școală de șoferi pe o mașină dotată cu o cutie automată, pentru ca schimbarea vitezelor să nu devină o corvoadă greu de înțeles.

 

Astfel de conducători auto nu vor putea conduce o mașină cu cutie de viteze, ci exclusiv autoturisme automate.

 

Chiar și așa, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) anul trecut s-a prezentat un bărbat din Botoșani care a susținut examenul pentru obținerea carnetului de conducere de 12 ori.

 

Adică în fiecare lună.

 

 

„Am avut un candidat anul trecut, care la proba de traseu a dat examen de opt ori. Iar cumulat, probă de traseu cu probă practică, avem un candidat care a susținut examenul de 12 ori, fără să fie promovat”,

cms. șef Sorin Stoleru, șeful Serviciului Permise

 

Cel mai probabil, respectivul candidat anul acesta o va lua de la capăt, cu un nou dosar, având în vedere că documentele depuse în 2023 au expirat în bună parte. Au fost cazuri în care un candidat a susținut acest examen și de 16 ori până la obținerea permisului mult visat.

 

Bărbații mai buni șoferi?

 

La capitolul promovabilitate, topul continuă să fie dominat de bărbați, conform statisticilor deținute de instituție: „Anul trecut la examenul pentru dobândirea permisului au promovat 2.498 de femei și 3.897 de bărbați”.

 

Serviciul de Permise primește anual de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) și numărul permiselor auto care au fost anulate. Iar anul trecut au fost câteva sute de botoșăneni care și-au pierdut dreptul de a conduce pe drumurile publice.

 

„Ne-au fost comunicate de către Serviciul Rutier instituției noastre un număr de 285 de permise anulate. Iar motivele sunt divesificate, în general fiind ca urmare a săvârșirii unor infracțiuni, motive medicale sau deces”,

cms. șef Sorin Stoleru, șeful Serviciului Permise

 

Probele de la examenul auto

 

Testarea pentru obținerea permisului auto categoria B este formată din 26 de întrebări cu câte trei variante de răspuns fiecare. Întrebările pot avea unul, două sau toate răspunsurile corecte.

 

Chestionarul trebuie finalizat într-un interval de 30 de minute.

 

Pentru a promova examenul la categoria B și pentru a avea acces la proba practică, candidații trebuie să răspundă corect la cel puțin 22 de întrebări. După cinci răspunsuri greșite, proba teoretică se oprește automat.

 

Proba practică constă în efectuarea unor manevre practice de conducere a autovehiculului. După caz, acestea se pot efectua în poligon sau în trafic.

 

De asemenea, proba practică poate avea loc în localitate și în afara acesteia. Se susține cu examinatori atestați și durează minim 25 de minute.