CE au descoperit medicii în abdomenul unei femei: A venit la spital pentru ca avea dureri ingrozitoare

O intervenție chirurgicală care nu ar fi trebuit să pună probleme s-a dovedit, pe parcurs, a fi extrem de dificilă Pacienta, o femeie de 58 ani, mai trecuse prin 10 operații în numai un an de zile, scrie Bună Ziua Iași.

 

Medicii chirurgi de la un spital din Iasi au rasuflat usurati, dupa ce au finalizat o interventie extrem de complexa la o femeie din Iasi. Post operator, evolutia starii de sanatate a pacientei este buna, dar va avea nevoie de o perioada indelungata de tratament intr-o clinica de specialitate. Femeia, in varsta de 58 ani, a venit la spital pentru ca avea dureri ingrozitoare, care nu mai cedau la calmante. Aproape doua saptamani a amanat prezenta la medic, in speranta ca este o durere trecatoare. A dat vina ba pe o masa copioasa, ba pe un disconfort abdominal, doar-doar va reusi sa scape de spital. Ieseanca a fost internata la Spitalul Cai Ferate din Iasi, unde a fost diagnosticata cu ocluzie intestinala acuta. Interventia chirurgicala s-a efectuat marti, 17 noiembrie 2015. Chirurgul Mihai Glod nu banuia ce avea sa descopere in timpul operatiei. Interventia s-a dovedit a fi una extrem de complexa. Diagnosticul intraoperator a fost unul cumplit: neoplasm de colon in faza terminala. Medicul chirurg a explicat ca tumora nu s-ar fi putut vedea in timpul unor investigatii, deoarece era localizata intr-o zona greu accesibila, acoperita de splina.
"Pacienta s-a internat pentru ocluzie intestinala acuta, in stare grava. Ocluzia intestinala este blocarea partiala sau completa a intestinului, cu oprirea tranzitului pentru gaze si materii fecale. Ocluzia poate avea mai multe cauze: tumori, obstructii mecanice. La nivelul intestinului gros, ocluzia este determinata cel mai frecvent de cancer. A stat mai multe zile acasa, refuzand internarea. A venit in ultima clipa, pentru ca nu mai suporta durerea. S-a intervenit chirurgical imediat, pe un abdomen care mai suferise inca 10 operatii. In decurs de un an de zile, pacienta a mai fost operata de zece ori pentru histerectomie totala, eventratii, sarcina extrauterina si alta patologie. Am intervenit pe un organism destul de fragil. Timp de 3 ore am intervenit pentru aderentele abdominale, adica dezlipirea intestinelor intre ele, dar si de pe peretele abdominal", a declarat medicul chirurg Mihai Glod, managerul Spitalului Cai ferate din Iasi.
In urma unei explorari generale a cavitatii abdominale, medicul chirurg a facut o descoperire uluitoare. "In unghiul splenic al colonului am gasit un neoplasm de colon. Practic, tumora era acoperita de splina, foarte dificil de depistat in alte conditii. Din pacate, este vorba de un cancer in stadiul patru, foarte avansat. Am disecat segment cu segment, etaj cu etaj, tot abdomenul pentru a ajunge in spatele splinei sa putem extrage tumora. Am facut absolut tot posibilul pentru a conserva splina. Pentru organism, splina are multiple valente. Splina este un organ plin de mister si este foarte bine sa fie pastrata. Am inlaturat jumatate din colon. Aceasta interventie a devenit complexa si de durata pe parcurs, pentru ca nu ne asteptam sa descoperim acel neoplasm de colon. Evolutia a fost una destul de rapida. Simptomele au aparut aproape cu 10 zile inainte de prezentarea pacientei la spital. Bolnava a amanat internarea, crezand ca poate rezolva durerea cu diferite calmante", a spus medicul chirurg Mihai Glod. Dupa externare, pacienta va avea nevoie de tratament de specialitate la Institutul Regional de Oncologie din Iasi.

Un botoșănean a rămas fără o porțiune din creier după ce a fost lovit cu bâta în cap