Pagina neagră din istoria Cazinoului Vatra Dornei îşi derulează noi episoade, iar fiecare zi care trece fără ca nimeni să intervină pentru a salva acest monument istoric unic pentru zona noastră înseamnă un nou pas spre cel mai sumbru scenariu posibil: prăbuşirea imobilului, scriu reporterii de la Monitorul de Suceava.
În noiembrie anul trecut, clădirea a ajuns în administrarea firmei Ecoland Production SRL Botoşani, care a preluat-o de la Fondul Bisericesc Ortodox Religionar al Bucovinei în contract de locaţiune pentru o perioadă de 49 de ani. După nouă luni de la acel eveniment, Cazinoul este în aceeaşi stare jalnică, iar perspectivele pentru perioada imediat următoare sunt la fel de slabe pentru a vedea că se mişcă ceva în bine faţă de acest monument istoric. Prietenia dintre noul administrator al Cazinoului şi conducerea Primăriei Vatra Dornei s-a deteriorat destul de rapid, iar acum se vorbeşte deja de o „relaţie ostilă”.
Potrivit Doinei Berescu, administratorul SC Ecoland Production SRL Botoşani, expertiza anunţată la finele anului trecut pentru a se cunoaşte cu exactitate starea imobilului a fost încheiată doar parţial. Mai exact, din cele cinci expertize se cunosc datele doar în ceea ce priveşte stadiul fizic al clădirii, iar rezultatul este unul deloc plăcut: Cazinoul Vatra Dornei este în precolaps. Cu alte cuvinte, dacă nu se intervine rapid şi eficient se va vorbi despre cazinoul din Vatra Dornei la timpul trecut.
„Imobilul poate fi reabilitat şi trebuie intervenit în regim de urgenţă, în caz contrar riscurile fiind enorme. Până în prezent am realizat doar nişte lucrări minime de igienizare la exterior şi aerisire a clădirii, am desfăcut nişte folii de la uşi şi geamuri pentru a nu se dezvolta ciupercile. Sunt infiltraţii de apă printr-o parte a acoperişului care necesită o intervenţie minimală, dar totul se face cu avizele necesare, fiind vorba de o clădire de patrimoniu”, a arătat Doina Berescu.
Administratorul SC Ecoland Production SRL Botoşani spune că orice intervenţie la clădire este blocată de faptul că terenul din jurul cazinoului aparţine statului român, iar până acum nu s-a găsit înţelegere pentru închirierea sau concesionarea acestuia. La mijloc este vorba de o suprafaţă de 2.495 mp situată între clădirea cazinoului şi parcul din Vatra Dornei şi care a stârnit o adevărată dispută între actualul administrator al clădirii şi conducerea primăriei din localitate.
Doina Berescu reclamă faptul că în jurul cazinoului mai există doar un metru de teren, ceea ce face imposibilă orice acţiune de reabilitare a clădirii. „Nu pot să mă racordez nici măcar la reţeaua de energie electrică şi asta pentru că terenul nu este al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Nu pot fora pe terenul altei entităţi pentru a stabili exact ce lucrări trebuie efectuate, iar expertiza de structură este pur şi simplu blocată. Sincer să fiu, nu m-am aşteptat să am opoziţie la nivel local, chiar am crezut că oamenii din Vatra Dornei doresc să pună în valoare o clădire de asemenea importanţă. Din punctul meu de vedere avem de-a face cu o relaţie ostilă din partea Primăriei Vatra Dornei, o schimbare la 360 de grade faţă de ceea ce era la început. Practic, suntem legaţi de mâini şi de picioare”, a acuzat Doina Berescu.