Câţiva elevi din Flămânzi, eroi în presa din Italia: Aceasta este Europa pe care o iubim

O deplasare a unui grup de elevi ai Liceului Tehnologic Nicolae Bălcescu în Italia, în cadrul unui proiect Erasmus Plus, s-a transformat, cel puțin parțial, într-o acțiune umanitară.

 

Plecaţi să înveţe agricultura, au ajutat oamenii loviţi de inundaţii


18 băieți și fete din Flămânzi au mers în această vară la Nicotera, o comună din regiunea Calabria.


Scopul l-a constituit inițierea lor în muncile agricole, printre altele, urmărind procesul tehnologic al producerii de mozzarella.


Pe perioada celor două săptămâni în care se aflau în peninsulă, localitatea în care se desfășura proiectul și cele apropiate au fost lovite de cele mai mari inundații din ultimii 40 de ani.


Iar atunci elevii au pus pe primul plan ajutorarea celor care au avut de suferit de pe urma ploilor.


Gestul adolescenților, ghidați de directorul adjunct Mihaela Ștefănucă, ”sufletul proiectelor europene” de la liceu și de profesorul Vlăduț Prodan, i-a impresionat pe italieni.

 

Cuvinte măgulitoare în presa italiană


Ajutorul nesperat al elevilor a constituit chiar și obiectul unui articol publicat în ziarul MediterraneiNews.it, al cărui titlu este cât se poate de sugestiv: ”Tinerii români din programul Erasmus ajută populația afectată de furtună”.


Iar cuprinsul este măgulitor la adresa românilor:


”Din cauza ploilor grele și a marilor inconveniente cauzate de acest dezastru natural, participanții la proiect și profesorii lor s-au deplasat imediat pentru a ajuta populația să facă față acestei calamități.
Participanții români s-au alăturat voluntarilor care au sosit la Nicotera pentru a umple săculețele de nisip în așteptarea celei de-a doua furtuni. Pentru noi acesta este adevăratul sens al lui Erasmus Plus, aceasta este Europa pe care o iubim, simțul fraternității care unește popoarele noastre nu are granițe”.


”Elevii chiar au fost apreciați acolo”, a spus Augustina Fegher, directorul Liceului Tehnologic Niclau Bălcescu, adăugând că prin gestul lor liceenii au contribuit şi la schimbarea părerii pe care unii localnici o aveau faţă de români.


„Stagii de practică în spaţiul european – oportunitate de dezvoltare socio-profesională şi personală”, este titlul proiectului Erasmus Plus accesat de unitatea de învățământ din Flămânzi, care a presupus deplasarea a zeci de copii în Italia și Portugalia, la stagii de practică.

 

 

DESCARCĂ APLICAŢIA BOTOŞĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store