Casa Memorială Nicolae Iorga şi-a redeschis porţile - GALERIE FOTO

 

După câteva luni de zile în care au fost efectuate lucrări de restaurare a bunurilor care au aparţinut lui Nicolae Iorga, Casa Memorială şi-a redeschis porţile în data de 6 iunie 2011, data la care de altfel s-a născut marele „Voltaire” al României, respectiv 6 iunie 1871 şi în care se împlinesc 140 ani de la naşterea sa. Acţiunea a fost marcată de numeroşi oameni de cultură locali dar şi prin prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac şi a viceprimarului Cătălin Alexa.

Casa Memorială face parte din domeniul public al judeţului şi organigrama Muzeului Judeţean. Proiectul de restaurare a fost finanţat din bugetul CJ şi s-a ridicat la valoarea de  peste 400.000 de lei. „Astăzi marcăm un eveniment foarte important la Botoşani legat de faptul că se împlinesc 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga. Noi punem în funcţiune dacă se poate spune aşa Casa Memorială Nicolae Iorga, reaşezată, reorganizată, reconsolidată şi acest lucru demonstrează faptul că, noi ne respectăm ceea ce ne-am asumat prin strategia judeţeană, de a acorda valoarea potrivită caselor memoriale, lăcaşurilor de cultură care, pe de o parte să ne permită nouă să cinstim memoria înaintaşilor noştri, pe de altă parte, să ne transformăm în centre de atracţie care să facă în aşa fel încât să avem cât mai mulţi oaspeţi”, a declarat Mihai Ţâbuleac, preşedintele CJ.
Toţi cei prezenţi au făcu un tur al casei unde s-a născut şi a crescut Nicolae Iorga. Lăcaşul de cultură va fi deschis publicului larg zilnic, cu excepţia zilei de luni, în programul 9:00 – 17:00 iar intrarea va fi de 1 leu pentru grup şi 4 lei individual. Tariful a fost stabilit prin Hotărâre de Consiliu Judeţean. „Lucrările au fost demarate în luna octombrie 2010, după aproape 10 ani de când noi tot facem proiecte, propuneri  şi nu am reuşit să găsim necesarul pentru consolidarea şi extinderea casei. (…) În final suntem bucuroşi că am reuşit din octombrie până în martie să facem consolidarea şi extinderea propriu zisă, iar din martie să organizăm şi expoziţia de bază”, a declarat Lucica Pârvan, director Muzeul Judeţean.
Nicolae Iorga (nume original Nicu N. Iorga) s-a născut pe data de 6 iunie 1871 la Botoşani şi a decedat la data de 27 noiembrie 1940 la Strejnic, judeţul Prahova. A fost istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, „rolul lui Voltaire”.