Moldovenii vor plăti mai puţin pentru masa de Paşte. Drobul, cotletul de miel cu rozmarin sau friptura la ceaun vor costa mai puţin.
Blocajul la exporturi a animalelor în viu îi pune pe crescătorii de oi în situaţia de a scoate la vânzare mieii la preţuri cu 30-40% mai mici decât în anii trecuţi. Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Moldoovis” Botoşani şi secretar la nivel naţional al Asociaţiei Romovis, a declarat că mieii se vând în viu cu 6-8 lei kilogramul, în timp ce anul trecut preţul era de 11-12 lei.
„Avem miei la vânzare, preţul va fi problema. Anul acesta sunt preţuri mici pentru că este blocată piaţa externă şi fermierii vor vrea să-şi vândă mieii la Paşti. Nu va depăşi 8 lei în viu, iar carcasă undeva la 15 şi 18 lei kilogramul şi dacă se va da cu preţul acesta. O să fie suprasaturată piaţa. Sunt miei mulţi şi toată lumea vrea să-i dea la Paşte”, a declarat Nechifor.
Exporturi blocate către ţările arabe
Preţul pe care îl va încasa un fermier pentru fiecare miel va fi afectat şi de faptul că Paştele este la jumătatea lui aprilie şi nu înspre luna mai. Astfel, dacă Paştele ar fi fost la sfârşitul lunii aprilie sau chiar în primele zile din mai, greutatea per miel ar fi fost mult mai mare decât în condiţiile în care mieii sunt sacrificaţi în prima parte a lunii aprilie pentru a putea fi vânduţi pentru Paşte. Nechifor susţine că va fi foarte greu de valorificat carnea de miel pentru că piaţa va fi plină.
„Dacă nu vinzi la Paşti, fără exporturi, nu ştii când mai vinzi şi de aceea vor fi foarte mulţi miei la vânzare, acum sperăm ca piaţa să aibă puterea să cumpere toţi mieii pe care noi, fermierii, îi vom pune la vânzare. Noi nu suntem mari consumatori de carne de oaie, ci de produse lactate din lapte de oaie”, a completat Ionică Nechifor.
În zona Moldovei rasele Karakul de Botoşani şi Ţurcană sunt cele mai răspândite, mielul rasei de Botoşani fiind unul cu un gust deosebit.
Blocajul la export este cauzat de focarele de boala limbii albastre din ţară, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova. Carnea este comestibilă, însă animalele nu pot fi transportate în viu pentru că aşa se răspândeşte boala. Exporturile de ovine către ţările arabe sunt aproape integral în viu, iar acum sunt blocate. (Sursa: Ziarul Evenimentul)