Carnaval la Centrul de Sănătate Mintală pentru recuperarea bolnavilor prin râs

 

La sediul Centrului de Sănătate Mintală Botoşani (CSM) a avut loc cea de a doua „ediţie” a carnavalului pus la cale de către angajaţii instituţiei pentru toţi beneficiarii şi pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie. La eveniment au participat aproape 50 de persoane - o parte beneficiarii clubului, o parte sunt pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie, secţia Terapie Ocupaţională sau secţia Cronici, costumaţi în clovni, prinţese, piraţi, fluturi sau războinici.

În cadrul carnavalului, şase dintre participanţi i-au surprins pe cei prezenţi cu numere de umor şi cântece. „Scopul carnavalului este unul terapeutic. Ca şi anul trecut se urmăreşte terapia şi în special terapia prin râs, o terapie mai nouă care a fost introdusă în ultimii ani. Noi o testăm deocamdată. După cum cred că toată lumea îşi poate imagina, terapia prin râs este adresată tuturor, nu numai oamenilor cu probleme psihice şi ce s-a urmărit a fost  ca această terapie să se desfăşoare în paralel cu tratamentul lor. O modalitate ca cei care sunt închişi în medii cum sunt spitalele şi îndeosebi cel de Psihiatrie să aibă o altă orientare mentală, să se simtă în largul lor, câteva momente de relaxare, cel puţin câteva minute pe zi să uite de problemele cotidiene, să uite de boală, să uite de suferinţă, de mediul ostil în care trăiesc acasă”, a declarat Aida Şuşter Boţan, instructor ergoterapeut al CSM.

Lucrările beneficiarilor scoase la vânzare cu 20 de lei
Odată cu carnavalul, pe holurile CSM a avut loc şi expoziţia beneficiarilor instituţiei cu aproape 30 de lucrări din care o parte sunt picturi pe sticlă, metaloplastie sau măşti din ipsos pictate. „Deşi scopul e terapeutic, aceste produse pot fi scoase la vânzare pentru autofinanţare. Noi din aceşti bani, putem să ne achiziţionăm materialele necesare desfăşurării activităţii în atelierul de pictură”, a mai spus Aida Şuşter Boţan. La eveniment au participat şi membrii din conducerea spitalului care, impresionaţi de cum a decurs carnavalul şi de lucrările pacienţilor, au decis să achiziţioneze câte o mască confecţionată manual de către beneficiari. „Mi-au lăsat o impresie foarte plăcută. Nu îi ştiam aşa de talentaţi şi aşa de organizaţi”, a afirmat dr. Ecaterina Chihaia, director medical al Spitalului de Psihiatrie.
Elsa ŞEICA