Big Brother în oraşul de unde a pornit Răscoala din 1907

 

Amatorii de senzaţii tari care se urcă la volan sub influenţa băuturilor alcoolice, hoţii sau bătăuşii din oraşul botoşănean Flămânzi vor intra în mai puţin de un an de zile sub lupa autorităţilor locale. Acest lucru va fi posibil după ce, Primăria din urbea botoşăneană a obţinut un proiect cu finanţare europeană care urmează a fi implementat în decurs de 10 luni de zile şi prin care în oraş, vor fi montate zeci de camere video.

Activităţile cotidiene ale oamenilor din localitatea Flămânzi vor fi monitorizate prin sistemul de supraveghere video care urmează să acopere întreg oraşul, prin montarea a aproape 50 de camere video atât mobile cât şi fixe în cele mai importante zone din localitate. „Sunt 45 de puncte, deci 45 de camere din care 27 fixe şi 18 mobile. Vor fi amplasate pe toată raza oraşului, nu şi în sate, este vorba doar despre oraş. Centrul de monitorizare va exista în Primărie la etajul 2. Nu avem o rată a infracţionalităţii mare, există probleme ca în fiecare comunitate şi dacă avem această posibilitate de a elimina şi aceste mici infracţiuni, de ce să nu o facem?”, susţine primarul oraşului Constantin Pitorac. Acest program are o finanţare de 220.000 de euro, urmează a fi implementat în mai puţin de un an şi necesită o menţinere în funcţiune de cel puţin cinci ani de zile.
„Flămânziul este documentat istoric prin Răscoala de la 1907 ca zonă cu violenţă ridicată”
Iniţiativa administraţiei publice locale este aplaudată şi de oamenii legii care se ocupă de ordinea din oraş, mai ales că astfel, flămânzenii care încalcă legea vor putea fi identificaţi mult mai uşor chiar şi pe timp de noapte. „Proiectul derulat de Primăria oraşului Flămânzi este benefic pentru lucrătorii de poliţie şi în special pentru comunitate prin faptul că sunt supravegheate principalele căi de acces şi zonele în care am înregistrat cauze de natură penală în perioadele anterioare. Principalele infracţiuni sunt cele privind patrimoniul, furturile mărunte, furturile de subzistenţă şi fapte de violenţă. Flămânziul este documentat istoric prin Răscoala de la 1907 ca zonă cu violenţă ridicată. Monitoarele şi camerele de supraveghere ne vor sprijini activitatea de identificare a autorilor unor fapte comise pe timp de noapte”, a  afirmat inspector principal Marcel Şchiopu, şeful Poliţiei oraşului Flămânzi (foto stânga).
Proiectul face parte dintr-un amplu program privitor la un plan integrat de dezvoltare prin care vor fi efectuate investiţii şi pe partea de infrastructură şi  a fost lansat miercuri, 21 septembrie 2011 la sediul Primăriei Flămânzi.  Programul este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa Prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor. „Cel mai mare proiect, respectiv cel pe infrastructură se va implementa în termen de 22 de luni, iar valoarea totală este de 3,8 milioane de euro. Contribuţia proprie este de 2% pe cele două proiecte, adică monitorizare şi infrastructură”, a mai spus primarul.
Gabriela ERDIC