Campioni la gândurile negre: O boală incurabilă îmbolnăvește din ce în ce mai mulți botoșăneni

Judeţul Botoşani este considerată una dintre cele mai sărace zone din România. 

 

Stres provocat de gândurile negre

Medicii dermatologi spun că numărul cazurilor de psoriazis este în continuă creştere în România. Iar principala cauză este, spun specialiştii, stresul provocat de sărăcie. Botoşaniul este una dintre cele mai afectate zone.

 

Stresul provocat de lipsa de perspectivă şi de lipsuri, gândurile negre aduse de sărăcie au ajuns, spun medicii, să îmbolnăvească populaţia. Din ce în ce mai mulţi locuitori ai judeţului suferă de psoriazis pe fond de stres, spun dermatologii.  

 

Peste ţările din Europa la psoriazis  

Dermatologii spun că una dintre cauzele apariţiei psoriazisului este stresul. În judeţul Botoşani, o zonă în care populaţia se confruntă cu lipsuri materiale severe, stresul cauzat de sărăcie a devenit principala cauză de îmbolnăvire. Mai mult decât atât, numărul pacienţilor care s-au îmbolnăvit de psoriazis din cauza gândurilor negre este în continuă creştere atât la nivelul întregii ţări, dar mai ales la Botoşani.

”O incidenţă crescută remarcăm în boala psoriazică. Este o boală cu transmitere genetică, adică cu o moştenire. Dar apar tot mai multe cazuri noi declanşate de stresul cotidian, boli pe sistem nervos, asociate de multe ori cu boli psihice. Remarcăm în judeţul Botoşani o creştere a incidenţei generale a acestei boli, care poate ajunge şi la 5% din populaţia generală. Este o incidenţă mai mare decât în celelalte regiuni”, spune Magadalena Adrieş, medic dermatolog.

Dermatologul precizează totodată că incidenţa generală este mai mare şi faţă de regiunile civilizate din vestul Europei, unde pragul ajunge abia la 2% din populaţie.  

Lipsa locurilor de muncă, un factor favorizant  

 

Dermatologul botoşănean precizează totodată că o cauză principală a creşterii numărului de îmbolnăviri este lipsa locurilor de muncă, gândurile negre asociate cu sărăcia şi lipsa de perspectivă. Tocmai de aceea multe cazuri noi se înregistrează mai ales în mediul rural.

”Este vorba de stresul dat de lipsa locurilor de muncă, scăderea nivelului de trai în acest judeţ, afectează populaţia şi duc uneori la probleme grave de sănătate”, spune Magdalena Andrieş.    

Tocmai ca răspus la sărăcie şi stresul cotidian majoritatea persoanelor au reacţii la nivelul pielii, dar pe suprafeţe mici.

”Sunt cazuri cu afectare cutanată sub 10% cu leziuni minime, ce afectează palmele, tălpile, coatele, genunchii. Dar sunt şi cazuri severe. Constantăm o creştere importantă a acestei boli”, spune dermatologul.

În zonele sărace, boala e însoţită de depresii, tulburări şi boli psihice.  

Mătreaţă rebelă şi leziuni ale pielii  

 

Dermatologul explică care sunt principalele semne care trebuie să le dea de gândit pacienţilor.

”Apar leziuni bine delimitate care pe suprafaţa lor au o scuamă pluristrarficată. Uneori afectează scalpul, personale fiind deranjate de o mătreaţă rebelă. Sau sunt persoane care sunt afectate în zona mâinilor cu fisuri şi scuame”, precizează Magdalena Andrieş.

(Sursa: Adevărul)