Căiuții de la Tudora au ”galopat” la un festival tradițional cu peste 1.000 de participanți – VIDEO

De Sărbători, în judeţul Vaslui, obiceiurile şi tradiţiile milenare sunt la loc de cinste. De la Crăciun şi până la Anul Nou, de Sfântul Vasile, pornesc colindătorii într-o adevărată desfăşurare de formaţii, mai ales în mediul rural, relatează corespondentul Mediafax.

 

În fiecare an, în prag de Crăciun, alaiuri de colindători, capre, urşi, jieni şi vălărete împânzesc străzile din Vaslui, în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri, care anul acesta a ajuns la cea de a XXXV-a ediţie. Sute de colindători din toate colţurile Moldovei au demonstrat că tradiţiile şi obiceiurile de Sărbători sunt încă vii.
La festival au participat ,1200 de artişti din judeţele Moldovei: Vaslui, Iaşi, Bacău, Botoşani.


“Este cel mai mare festival de sezon. Peste 1.200 de artişti amatori s-au perindat pe scena din Piaţa Civică pentru a arăta publicului tradiţiile şi obiceiurile zonei din care provin. Sunt prezente 35 de trupe din întreaga Moldovă. Pe lângă cele din Vaslui, la festival au participat ”Urşii” de la Doftana şi Comăneşti -Bacău, ”Cerbul” de la Scobinţi -Iaşi şi ”Căiuţii” de la Tudora - Botoşani”,


Lucian Onciu, director Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui.


Festivalul de datini şi obiceiuri a început cu o paradă pe străzile oraşului. Toate formaţiile prezente au mărşăluit prin tot oraşul, spre încântarea vasluienilor. Cu mic cu mare, mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a admira măştile şi frumuseţea obiceiurilor populare.


CLICK PENTRU VIDEO