Brașovean ajuns mare șef mare la municipiu într-o poveste cu vot la distanță în care au început să dispară acte

După o primă tentativă nereușită, când noii membri au refuzat pe 15 martie semnarea contractelor de mandat nemulțumiți fiind de anumite clauze și de banii prea puțini ce le revin, consiliul de administrație de la SC Urban Serv SA a reușit să se constituie.

 

Noii membri CA au semnat doar ce le convine din contractele de mandat


Ședința a fost însă una plină de ciudățenii. Componenții CA-ului au iscălit contractele de mandat pe patru ani, dar cu obiecțiuni. Mai exact, este ca și cum unui abonat de la o societate de utilități publice nu îi convin niște prevederi, semnează totuși contractul pentru a beneficia de serviciile furnizate de acea sediul urban serv botosanicompanie, dar nu și-l asumă în totalitate și în ceea ce privește obligațiile pe care el le are. Unul dintre membrii CA a explicat că s-a ajuns la acest compromis pentru a debloca bugetul și negocierile cu sindicatul.


”Contractul de mandat aprobat prin hotărârea Consiliului Local este incorect, este prost făcut din punct de vedere al legii pentru că acel contract de mandat trebuia să cuprindă drepturi și obligații conform legii și trebuia să includă indicatori de performanță, deci nu anexă la contract (...). Nici nu poți să lași blocată o societate pentru faptul că s-a aprobat prin Consiliul Local un contract de mandat care este rău, adică nu este conform legii. El trebuie negociat, nu se impune, asta este diferența”,


Iulian Apotrosoaie, membru CA SC Urban Serv SA.


Liderul Sindicatului din Servicii Comunitare şi Utilităţi Publice (SSCUP) de la Urban Serv susține că obiecțiunile au vizat în bună parte drepturile bănești ale membrilor CA, pentru care de altfel au și refuzat inițial să semneze contractele de mandat.


”E un paradox. Eu, ca lider de sindicat, când n-am semnat un contract pe o singură pagină din cele 40 de pagini, că aveam anumite obiecțiuni doar pe pagina respectivă, ne-au refuzat contractul, ni spus că un contract ori se semnează, ori nu. Nu poți să semnezi un contract cu obiecțiuni că înseamnă că nu l-ai semnat, dar ei au semnat cu obiecțiuni”,


Cristian Sadovei, președinte SSCUP.

Un brașovean a ajuns prin... corespondență nr.1 la firma de salubrizare a Botoșaniului


Și asta n-a fost tot. Noul președinte al CA a fost desemnat brașoveanul Ion Sorici (foto sus, prima poză, în centru, cu musteață), care nici măcar nu a catadicsit să se deplaseze la Botoșani. El a primit trei voturi, iar celălalt competitor, Cezar Nicuță, două. Sorici a votat prin corespondență sau, mai bine spus, prin... corespondent, în sensul că a mandatat un alt ion soricimembru al CA, pe Iulian Apotrosoaie, să voteze pentru el. Și la propriu, și la figurat întrucât Ion Sorici (foto stânga, al doilea din dreapta, la o întâlnire la care au participat Gheorghe Pricopi și Simion Drelciuc, fostul și actualul director general de la Urban Serv) și-a dat votul, fără de care nu ar fi dobândit funcția.


”N-a fost prezent, a trimis împuternicire. Este conform legii, legea permite să își exprime votul prin sisteme video-audio, prin împuterniciri, prin astea, nu este nici un fel de problemă, e o chestie normală din punctul meu de vedere”,


Iulian Apotrosoaie, membru CA SC Urban Serv SA.

Poliția este cu ochii pe noul mare șef mare de la Urban Serv


Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani tocmai a deschis o anchetă pe numele lui Ion Sorici după ce Cristian Sadovei, președintele SSCUP,  a depus o plângere pe numele acestuia. Totul a plecat de la prima întrunire a noului CA, soldată cu un eșec, atunci când sindicalistul susține că în secretariatul unității critian sadoveipreședintele consiliului de administrație l-ar fi amenințat că, dacă nu o termină cu revendicările, ar putea avea mari probleme. La câteva zile după ce a depus plângerea, președintele SSCUP a fost chemat la IPJ Botoșani, unde a dat o declarație mult mai amplă.


”Dacă el m-a amenințat într-un asemenea mod pe mine, care totuși sunt lider sindical, gândiți-vă cum se comportă cu alți salariați, care nu sunt lideri de sindicat și care nu dețin nici o funcție”,


Cristian Sadovei, președinte SSCUP.

Președintele CA și-a pus lacăt pe gură


Pentru a doua oară Ion Sorici, despre care sindicaliștii de la SC Urban Serv SA susțin că ar avea conexiuni la nivel central până la vârful PSD, a refuzat dialogul. La prima încercare de constituire a consiliului de administrație a motivat, chiar în sediul societății, că ”trebuie să se aranjeze lucrurile”, deși el se află la al doilea mandat consecutiv de membru CA la amintita unitate, iar a doua oară că este în trafic și că nu poate trage pe dreapta nici măcar un minut. Ion Sorici a reprezentat la nivel național de-a lungul timpului patronatul din serviciile comunale, fiind și autorul unor cărți de specialitate în domeniu.

Au început să dispară actele


Cel puțin ciudat este că, după ce Consiliul Local Botoșani a ignorat rezultatele concursului organizat pentru stabilirea noilor membri ai consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA, preferând să voteze candidați cu punctaj mai slab în detrimentul altora cu note mai bune, de pe pagina web a Primăriei au acte consiliul local botosanidispărut atât proiectul de hotărâre, cât mai ales raportul de specialitate și informarea trimisă de firma privată care s-a ocupat de selecția membrilor CA. Astfel, majoritatea PSD-istă din CL le-a preferat pe social-democratele Mioara Jurgiu, fata consilierului județean Gheorghe Vâzdoagă, care a obținut 66,3 puncte și pe Manuela Aniței, sora fostei consiliere a primarului Portariuc, cu 84,4 puncte, în detrimentul lui Gheorghe Pricopi, cu 123,15 puncte și Constantin Zărnescu, 121,4 puncte. Cel puțin unul dintre cei doi candidați respinși în favoarea altora cu punctaj aproape în jumătate, a început să solicite municipalității mai multe informații cu privire la procedura desemnării membrilor CA, pregătind și un proces, iar pe acest fundal actele care au stat la baza hotărârii CL au dispărut de pe site. Cum s-a întâmplat lucrul acesta este un mister.


”Biroul Informatic este într-adevăr în subordinea mea, dar aceste informații,  convocator, proiecte, rapoarte de specialitate, toate vin de la Consiliul Local, dar de ce au dispărut nu știu. Care să fie interesul? Chiar nu știu”,


Cosmin Andrei, viceprimar Botoșani.


Acesta a constatat lipsa respectivelor acte abia după ce a fost sesizat de reporter și a contactat biroul IT, de unde a primit un răspuns stupefiant - ”am publicat ce am primit” - în condițiile în care documentele în cauză au fost publicate, dar eliminate ulterior, lucru care nu se întâmplă și în cazul celorlalte proiecte de HCL.