Sute de elevi și preșcolari și-au petrecut o zi din „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde” alături de pompierii botoșăneni

Peste 200 de elevi și preșcolari de la Școala Gimnazială nr. 12 Botoșani și Grădinița Chițoveni au fost angrenați, în ultimele ore, în activități de informare și educare preventivă, organizate de pompieri la Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani și Punctul de Lucru Flămânzi.

 

Lecții de la salvatori

 

Salvatorii le-au vorbit, pe înțelesul lor, ce trebuie să facă să nu ajungă în situații limită, dar și cum să se comporte dacă sunt implicați sau martori ai unor evenimente nedorite fie că e vorba de incendii, inundații, cutremur sau descoperirea munițiilor rămase neexplodate.

 

Paramedicii SMURD le-au explicat cum pot ajuta o persoană care se află într-o situație critică, iar pirotehnicienii le-au spus ce trebuie să facă atunci când descoperă muniție rămasă neexplodată.

 

Și cum cel mai ușor poți învăța din exemple, pompierii le-au vorbit despre lucruri pe care ar putea fi tentați să le facă, fără să își dea seama de riscurile la care expun și le-au oferit sfaturi pentru ca ei să fie în siguranță.

 

Micuții au primit și sfaturi

 

Printre acestea se numără:

nu vă jucați cu chibrituri, brichete și nu aprindeți lumânări;

nu vă cățărați în copacii aflați în apropierea liniilor de înaltă tensiune deoarece există pericol de electrocutare;

nu vă jucați în zona căilor ferate electrificate și nu vă urcați pe vagoanele staționate, nici măcar pentru a face un selfie;

dacă vedeți un cablu electric căzut la pământ sau un panou de electricitate deschis, îndepărtați-vă și chemați un adult să vadă despre ce este vorba. 

Copiii au avut ocazia să studieze, îndeaproape, autospecialele folosite în misiunile pirotehnice, de stingere a incendiilor sau acordare a primului ajutor și au ascultat cu interes cum funcționează fiecare accesoriu, în parte.

 

Nu știm dacă vor deveni pompieri sau nu, dar știm cu siguranță că ceea ce au învățat îi va ajuta să facă diferența dintre bine și rău”, au transmis pompierii botoșăneni.

 

Activitățile s-au desfășurat în baza Protocoalelor de colaborare încheiate între ISU și instituțiile de învățământ.