Botoşaniul, printre judeţele cu cei mai puţini doctori: Așteptăm să ne vină medic, dar speranțele sunt mici

Cu un sistem de sănătate în moarte clinică, suntem sub media europeană la numărul de medici pe cap de locuitor. 

 

 Cu alte cuvinte, ne lipsesc 15.000 de specialiști. Dacă în orașe mai e cum mai e, la țară, comune întregi nu au doctor. Bieții oameni bat kilometri întregi ca să fie ajutați, iar atunci când ajung la cabinet așteaptă cu orele. 

 

 Felul în care statul ne asigură asistentă medicală ne afectează stilul de viață, sănătatea, durată de viață. Ne-ar mai trebui vreo 15.000 de medici, însă deocamdată avem 57.000. 
 

 

Cei mai mulți sunt în București, Timiș și Cluj-o treime. E șocant că în toate celelalte 39 de județe sunt doar 40.000 de doctori. Printre județele cu cei mai puțini medici se află Călărași și Giurgiu. Și mai arată un fapt crunt datele acestea de la Statistica: la oraș sunt peste 10000 de cabinete de medicină de familie, iar la sate doar 384. Totuși, în sate locuiește 45% din populația României. 
 

 

În Europa cel mai bine la numărul de doctori pe mia de locuitori stau grecii. Țările cele mai dezvoltate au și ele între 4 și 3 medici la o mie de oameni, iar noi suntem penultimii în Uniune, cu doar 2,2-deci unui medic îi revin aproape 400 de pacienți.  

 

În județul Botoșani, de exemplu, sunt două comune fără doctor de familie, iar în alte patru sunt prea puțini. 

 Ștefania Tatarciuc, pacientă: "Asistentul comunitar de la primărie este cel care le asigură bolnavilor o consultație minimă și medicamentele. De asemenea, îi are în grijă și pe pacienții nedeplasabili din satul Adăseni. Pentru că aceștia depind acum de medicul din comună Avrămeni. Nu sunt singurii." 

 Singurul medic responsabil pentru cel puțin trei localități, este depășit de situație. 

 Romica Cosovanu, medic de familie comună Avrameni: "Adăşeniul e un caz special, mijloace de transport sunt, dar neadecvate pentru orarul medicului de familie, drumul, în special de la Avrămeni la Panaitoaia, este foarte rău." 

Pentru a convinge un alt specialist primarul a investit într-un dispensar comunal. 
 

Constantin Dresleuca, primar comună Adăşeni: "Așteptăm să ne vina medic, dar speranțele sunt mici, numărul de asigurați este mic, distanța de oraș este mare." 
 

Nici în comună Largu din județul Buzău nu există doctor de 8 ani. Ultimul a plecat în Italia. 
 

Localnică: "Ar fi normal să beneficiem de un medic permanent. Dacă avem o urgență sunăm la salvare." 

 Neculai Stanel, primar comună Largu: "Am găsit o soluție de compromis cu doamna doctor din comună vecină și 2 zile pe săptămâna asigură asistentă medicală locuitorilor din comună noastră. Dacă avem nevoie de urgență sunăm la 112 sau dacă nu sunt atât de grave mergem în comună vecină 2 km." 
 

Și aici primarul spune că renovează dispensarul, poate poate vor apărea doritori. (Sursă: Ştirile Pro Tv) 


 Ş