Zeci de mii de ciori au invadat orașul Botoșani, spre disperarea localnicilor. Păsările, protejate de lege, sunt extrem de zgomotoase și fac mizerie.
In aceasta situatie, autoritatile au cautat o solutie ca sa le goneasca, insa este doar temporara. Inteligente, ciorile au memorat repede trucul. De mai bine de doua luni, in zori si la asfintit cerul orasului Botosani este innegrit de zeci de mii de ciori. Cauza, sustin autoritatile, este groapa de gunoi din vecinatate care nu a fost inchisa definitiv.
Asa ca pasarile gasesc acolo, pe timp de iarna, hrana din belsug. Primaria a adus un tun cu gaz care imita sunetul unei pusti de vanatoare si, astfel, pentru o vreme, pasarile fug.
Angajat, Primaria Botosani:"Tunul face zgomot si ele zboara. Sunt multe, fac mizerie."
Oamenii s-au invatat si ei cu acest zgomot si spun ca il prefera atata timp cat situatia a scapat de sub control.
Localnic: "Se aduna pe toate blocurile astea. E nenorocire ce e pe aici. Seara, cand se aseaza pe blocuri, nici nu se mai vede acoperisul. E jale. Te murdaresc pe haine. Trec atatea stoluri si te murdaresc si pe cap."
Altii dimpotriva cred ca ciorile sunt sanitari naturali si in plus sunt protejate de lege.
Barbat: "Mie mi-s dragi ciorile. Eu am imblanzit ciori. Aveam ciori care mi se asezau pe umeri si stateau la mine in gradina."
Pasarile de altfel extrem de inteligente, s-au obisnuit cu oamenii si cu trucurile lor. Asa ca nu se lasa puse pe fuga prea usor.
Eugen Turcanu, sef Serviciu Interventii Edilitare Botosani: "Are efect in prima faza. Noi folosim aceste echipamente cat este zi afara. Pana la 15.00-16.00. Ele au memorat programul si se intorc. Sunt animale inteligente. Nu degeaba traiesc peste 100 de ani. Au o viata sociala destul de bine organizata. Nu vin toate odata. Vin pe rand."
Este plin de ciori si in restul tarii. In Bucuresti, de exemplu, parcul Cismigiu este distrus de sutele de colonii de ciori ale caror dejectii, extrem de acide, au uscat o parte dintre copaci, unii mai vechi de 100 de ani. (Sursa: Pro Tv)