Botoșaniul abandonat inclusiv de asistații sociali

O treime din populația județului a dispărut în ultimul deceniu, iar statistica îngrijorătoare a ieșit la iveală după recensământul din 2021.

 

În județul Botoșani, conform datelor provizorii de la numărătoarea populației, numărul botoșănenilor este de 392.000.

 

253.626 de persoane,

au vârste cuprinse între 20 și 64 de ani

 

Dintre acestea doar 133.229 sunt persoane active, cu contract legal de muncă.

 

Datele arată că peste 120.000 de botoșăneni nu au loc de muncă. Ba chiar nu apar în nicio evidență a vreunei unități de stat.

Pe lângă faptul că nu mai există forță de muncă pe piața locală, implicit nu mai există nici solicitări pentru ajutoare sociale.

 

„Deci suntem atât de depopulați, și ne legăm iarăși de tinerii care pleacă, suntem atât de depopulați încât nici măcar cereri pentru venitul minim garantat nu mai avem”,

Anca Apăvăloaie, directorul AJOFM Botoșani

 

Ajutoarele sociale pe cale de dispariție

 

De altfel, de la 1 ianuarie 2024, acest venit minim garantat va fi înlocuit cu altă formă de ajutor financiar care va fi cunoscut drept venitul minim de incluziune.

Diferența este că de cel din urmă vor beneficia persoanele care chiar au nevoie de susținere financiară din partea statului, din cauza unor probleme medicale care-i împiedică să lucreze.

 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) urmează să facă o serie de anchete în rândul beneficiarilor venitului minim de incluziune, în colaborare cu primăriile, cu analiză pentru fiecare membru din familie, pentru a se vedea dacă este sau nu apt de muncă.