Botoșani, de două săptămâni la limita carantinei: ”E clar că la 6,00 NU voi declara carantină”, DAR...

Botoșaniul trăiește periculos în pandemie, de aproape două săptămâni rata de infectare la mia de locuitori a depășit pragul de 5,00, iar de la 6,00 se poate intra în carantină, potrivit actelor normative adoptate de Guvern.

 

La Sibiu era 13,43 în ziua intrării în carantină


Dacă închiderea școlilor, restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor cu jocuri de noroc, a fost hotărâtă exclusiv pe plan local, de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), în cazul intrării în carantină acest organism poate doar să propună Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) adoptarea unei astfel de decizii.


Potrivit legii, măsura intrării unei localități în carantină se poate lua atunci când se atinge pragul de 6 îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 14 zile.


Așadar, nu este o măsură obligatorie, iar exemplul este Sibiu, acolo unde în ziua intrării în carantină, incidența bolii era de 13,43 la mia de locuitori.

 

La Botoșani NU se intră la 6,00


Președinte al CJSU, prefectul a declarat pentru Botoșăneanul încă de săptămâna trecută că, dacă municipiul reședință va atinge pragul de 6,00, NU va cere imediat CNSU intrarea în carantină.


Și aceasta pentru că speră ca măsurile restrictive luate mai întâi de CJSU și apoi de Guvern să își facă simțite rezultatele.


”O să mă gândesc foarte bine când am să fac acest lucru, adică nu la 6 băgăm orașul în carantină. Nu este obligatoriu. Bineînțeles că, atunci când faci un lucru de genul acesta, trebuie să motivezi CNSU-ului foarte bine de ce faci acest lucru: dacă sunt, unde sunt focarele, de ce vrei să faci lucrul acesta. Și acest lucru este valabil inclusiv la nivel de județ. CJSU nu poate decât să propună la CNSU și DSU (Departamentul pentru Situații de Urgență – n.r.), comandatul acțiunii, îți dă măsura carantinării”,


Dan Nechifor, prefect.

 

Marți am ajuns la doar 0,07 la mie până la limita în care un oraș poate fi introdus în carantină


Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a depășit pragul de 3 persoane infectate la mia de locuitori în ultimele 14 zile și CJSU a închis școlile, HoReCa plus cinematografele, sălile de spectacole și jocurile de noroc.


De pe 9 noiembrie Guvernul a luat pentru toată țara măsuri suplimentare, precum sistarea activității în piețele închise și interzicerea circulației pe timpul nopții.


Cu câteva excepții, în capitala județului rata a continuat însă să crească și a atins nivelul maxim pe 17 noiembrie, când s-a consemnat un indice de 5,93, pentru ca pe 18 noiembrie, din fericire, să scadă până la 5,69.


”În primele zile începuse ușor să scadă, nu cifre foarte mari, dar se observa o scădere și aceasta în condițiile în care nu era interzisă circulația pe timpul nopții. De aceea, trebuie să mai așteptăm măcar două săptămâni să vedem dacă într-adevăr măsurile au efect”,


Dan Nechifor, prefect.

 

”Ține foarte mult de populație”


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a precizat că, ”e clar că la 6 nu voi declara carantină”, dar a adăugat că (ne)adoptarea unei astfel de hotărâri depinde de toți locuitorii municipiului reședință: ”Din punctul meu de vedere, ține foarte mult de populație, de cum se protejează fiecare dintre noi”.


Evoluția ratei de infectare în municipiul Botoșani


28 octombrie – 2,85
29 octombrie – 3,13
3 noiembrie – 4,24
4 noiembrie – 4,52
6 noiembrie – 5,05
8 noiembrie – 5,48
10 noiembrie – 5,51
11 noiembrie – 5,79
12 noiembrie – 5,80
14 noiembrie – 5,92
16 noiembrie – 5,92
17 noiembrie – 5,93
18 noiembrie – 5,69


În întreg județul rata de infectare este de 2,60%. După municipiul Botoșani, cei mai mari indici se regăsesc la Adășeni – 4,81, Pomârla – 4,15 și Curtești – 3,21. Dorohoi are 2,96.  

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL