ATENȚIE, botoșăneni!! Vreme periculoasă timp de două zile - Botoşani a intrat sub COD PORTOCALIU de caniculă

Persoanele cardiace mai ales trebuie să aibă grijă în această săptămână cum se protejează împotriva valului imens de caniculă care se abate asupra Botoșaniului.

 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis acum câteva minute o informare meteorologică de Cod Portocaliu de caniculă pentru Botoşani.

 

Astfel în perioada 4 și 5 august la Botoşani valul de călură se va intensifica şi se vor semnala fenomene precum temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat;

 

În Moldova, Dobrogea, Muntenia și local în Maramureș, Transilvania și Oltenia temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice perioadei.

 

Treptat, valul de căldură se va restrânge către regiunile sudice și va persista până spre mijlocul săptămânii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, în special în zonele de munte și în jumătatea de nord a țării.

 

Temperaturile foarte ridicate determină deshidratarea organismului. Nu este suficient să spui că ai băut apă dacă nu ştii exact cum să o bei ca să asiguri o hidratare intensă la nivelul corpului.

 

Iată cum să faci ca să nu te deshidratezi pe caniculă:

 

Nu aştepta să-ţi fie sete!

 

Este bine să bei apă la fiecare 30-40 de minute, nu doar când îţi e sete pentru că asta înseamnă că eşti deja deshidrată.

 

Bea un pahar cu apă la trezire

 

Dimineaţa imediat după ce te-ai trezit este recomandat să bei un pahar cu apă la temperatura camerei. Acelaşi lucru trebuie să-l faci şi seara înainte de culcare.

 

Nu bea apă cu gheaţă!

 

Un prim sfat acordat de vedetă este acela de a evita consumul de apă cu gheaţă atunci când este foarte cald afară.

 

„Apa foarte rece pe timp de caniculă poate provoca şoc termic, stres digestiv, vasoconstricţie periferică. Acest lucru este periculos mai ales la copii, vârstnici, cei care suferă de boli cardiovasculare. Pe caniculă este recomandată apă minerală naturală cu un conţinut de minerale între 1000-1500 săruri la litru, mai bogată în sodiu sub formă de carbonat de sodiu pentru păstrarea echilibrului electrolitic şi acido bazic al organismului”, explică specialiștii.

 

Temperatura la care se bea apa este între 10-37 de grade.

 

Evită cafeaua

 

Când temperaturile sunt foarte ridicate este de preferat să eviţi cafeaua sau să o consumi dimineaţa în cantitate mică.

 

Cafeaua este diuretică şi deshidratează. Dacă nu vă puteţi abţine, regula e să beţi 2 pahare cu apă la fiecare ceaşcă de cafea.

 

Apa se mănâncă, nu se bea

 

„Prin asta se înţelege că nu puneţi sticla la gură şi o lăsaţi jos când ajungeţi la jumătate, ci că apa trebuie băută cu înghiţituri mici, plimbată prin gură, amestecată cu salivă şi abia apoi înghiţită. Astfel ea ajunge la tensiunea superficială a lichidelor fiziologice (sânge, limfa) şi poate fi folosită la adevărată ei valoare, aceea de a hidrata celulele”, explică nutriționiștii.

 

 

Nu lăsa apa la soare în ambalaje de plastic!

 

Apa astfel păstrată este contaminată cu ftalaţi şi bisfenol A, substanţe periculoase pentru organism. Este mai bine să păstrezi apa în recipiente de sticlă, iar dacă bei din sticla de plastic fiți atentți să nu o uitați în soare.

 

Nu consuma alcool!

 

Este de preferat să eviţi orice băutură alcoolică pe vreme caniculară, deoarece acestea deshidratează corpul.

 

Consumă fructe şi legume crude!

 

Pe lângă apa plată consumată corect este recomandat să consumi multe fructe şi legume în stare crudă.

 

 

 

download from google play download from apple store