Botoșani 2015: Copii aduși de la școală cu căruța în comuna cu microbuz școlar - E greu, acum s-au găsit pe câmpuri lupi GALERIE FOTO

Pe un noroi care îți dă senzația că te afunzi, o căruță plină de copii înaintează din greu peste ceea ce unii numesc drum. Șase elevi de ciclul primar, cu ghetuțele una cu ”glodul” sunt bucuroși că în drumul lor spre casă au dat peste un sătean binevoitor pe care nu l-a lăsat inima și i-a urcat în... atelaj..

 

Microbuzul vine dimineața să-i ducă la școală, de adus înapoi nu-i mai aduce nici un microbuz

Copiii sunt din Stănești, dar învață la școala din Zlătunoaia, la vreo patru kilometri de casă. Școala cu clasele I – IV din satul lor s-a desființat și trebuie să meargă până la cea din satul vecin. Dimineața, pe la 8 fără 10, vine să-i ia microbuzul școlar, la amiază însă nu-i mai aduce nimeni acasă și fiecare se descurcă acum poate. Pe unii îi ia un părinte care are mașină, se mai ”lipesc” pe la o mașină care trece prin zonă când termină ei cursurile, însă majoritatea iau drumul la picior, prin câmp, pe dealuri, pe lângă o pădurice.
”S-a mai auzit că sunt lupi”, spune Vlad Moisa, elev în clasa a IV – a, însă peste ei n-a dat vreunul, așa că frică nu-i prea este. Este însă bucuros fiindcă, spre deosebire de alte zile, a prins o căruță care-l duce acasă alături de alți cinci colegi de școală. ”Iaca așa-i chinuie în democrație”, spune cu nesaț căruțașul care și-a făcut milă de copii.

”Ne-au spus să fim mulțumiți că vine dimineața, mai avem pretenții și la amiază?”


Printre si sunt și doi frați gemeni, Adelin și Mădălin Hodan sunt în clasa a IV – a, iar mama lor îi așteaptă acasă cu frica-n sân. A tot fost pe la Primăria Lunca, pe la școala din Zlătunoaia, dar n-a reușit să convingă autoritățile să pună un microbuz și pentru plecarea de la școală.
”Ne-au spus să fim mulțumiți că vine dimineața, mai avem pretenții și la amiază? Păi cum să nu avem pretenții dacă avem kilometri și ei sunt mici?  Mai sunt și de clasa I, de grădiniță. Hai că cei de clasa a VII – a, a VIII – a sunt mari, dar ceilalți... E greu, acum s-au găsit pe câmpuri lupi și le-am spus să nu vină pe de-a dreptul, pe câmp. Să vină pe drum că ei vor să o ia pe scurtătură ca să ajungă mai repede”, afirmă Daniela Hodan, mama gemenilor, în timp ce se uită spre ghetuțele înnoroite ale băieților. ”Nici nu putem să le dăm bune până ce nu se strânge nororiul de pe stradă”, spune parcă scuzându-se pentru cum arată încălțările copiilor.

Ce se întâmplă când copiii nu termină cursurile la aceeași oră


Sunt vreo 20 de copii în Stănești pentru care microbuzul școlar vine doar să-i dimineața, dar îi abandonează la amiază. Problema ar fi ora la care termină ei cursurile și care nu este aceeași, spre doesebire de aceea de începere, care este 8:00 pentru toți.
”Microbuzul circulă de la o școală la alta și nu se încadrează în program fiindcă nu toți copiii termină la aceeași oră. Termină și la 12, și la 13 și mai sunt chiar și până la 14 și atunci ar trebui să aștepte și cei care termină la 12 vreo două ore”, explică Marcel Marcu, primarul comunei Lunca.
Zilnic, microbuzul care este condus de un fost cadru militar, are de transportat copii din satele Bâznoasa, Stroiești și Stănești.
”Pe vremuri toți copiii învățau la Zlătunoaia și nu mai era nici microbuz, nici nimic. Nu se mai plângea nimeni că nu merge microbuzul dimineața”, își amintește primarul Marcel Marcu.
Oricum, a demarat demersurile pentru alocarea unui al doilea microbuz școlar comunei.
Sergiu BĂLĂȘCĂU

CUM SE DAU MICROBUZELE ȘCOLARE LA BOTOȘANI:

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:34491:„Operaţiunea Microbuzul” – coproducţie Casa de Filme Palatul Victoria & PSD Botoşani – campanie electorală mizerabilă pe spatele elevilor – DOCUMENT ]]

[[galerie-foto]]

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:39818:Boss-ul de la Elsaco face centru rezidențial în Lunca natală – GALERIE FOTO ]]