Botoşănenii tot mai înglodaţi în datorii: mii de popriri pe salarii

 

De la zi la zi, botoşănenii se afundă tot mai mult în datorii, fără a avea nici cea mai mică speranţă că le vor putea stinge într-un viitor cât de cât apropiat. Nu îi ajută nici salariile mici de care beneficiază şi care în cele mai multe din cazuri sunt şi reduse drastic din cauza popririlor instituite.

Şi dacă mulţi dintre botoşăneni înregistrează debite la instituţiile bancare care deja şi-au luat măsurile necesare pentru recuperarea acestor datorii de la datornici, acelaşi lucru este valabil şi în cazul unităţilor de stat. La Direcţia de Taxe şi Impozite Locale de exemplu, fluxul instituirii măsurii de poprire a veniturilor salariale sau ale conturilor este unul continuu. Lunar, inspectorii iau în vizor în jur de 5.000 de datornici, o parte ieşind de pe lista neagră a debitorilor dar fiind înlocuiţi la scurt timp de alţii. „Nu există zi în care să nu se iniţieze popriri, pentru că aceste popriri nu se dau la o anumită dată, se lucrează dosar cu dosar. Sunt inspectori care în fiecare zi instituie popriri în funcţie de, dacă îl găseşte pe om că are un ban în cont, dacă are un cont deschis. Unii plătesc şi termină cu poprirea şi noi instituim alte popriri, un sold al celor care sun în poprire este undeva la 5.000 dar este în continuă mişcare”, a afirmat Dumitru Neamţu, director adjunct Direcţia de Taxe şi Impozite Botoşani.
Şeful acestei instituţii a recunoscut că în vremurile pe care le traversează ţara noastră momentan este aproape imposibilă achitarea tuturor datoriilor pe care le au majoritatea botoşănenilor. „Ne confruntăm într-adevăr cu probleme din partea oamenilor pentru că nu este uşor în ziua de astăzi să îţi plăteşti datoriile, indiferent că datoriile sunt sau nu la noi, datorii sunt peste tot, majoritatea au datorii mari la bănci, la utilităţi şi sunt care şi-au plătit sunt alţii care nu reuşesc”, a mai spus Dumitru Neamţu. De altfel, cu astfel de probleme se confruntă şi o mare parte dintre salariaţii Primăriei care au de returnat statului o serie de sume de care ar fi beneficiat în mod necuvenit, măsură impusă în urma unui control derulat de Curtea de Conturi.
Citeşte şi:
Viceprimar, director din Primărie şi angajați cu popriri pe salarii