Deputatul PSD Răzvan Rotaru a anunțat marți că intenționează să inițieze un proiect de lege care să oblige firmele să își informeze angajații dacă intenționează să le monitorizeze discuțiile prin aplicațiile de mesaje instant sau alte mijloace, chiar dacă acestea au loc prin rețeaua IT a companiei.
Propunerea legislativă vine în urma unei decizii a Curții Europene pentru Drepturilor Omului care a dat câștig de cauză unui angajat român ce a sesizat încălcarea dreptului său la viață privată.
„CEDO a stabilit că angajatorul trebuia să-l informeze pe salariat că îl monitorizează, chiar dacă discuțiile private prin platformele online aveau loc prin rețeaua IT a companiei. Acum România are obligația să transpună în legislația națională acele prevederi care să prevină o nouă încălcare a drepturilor omului în această privință. Practic avem nevoie de o lege care să oblige firmele să respecte dreptul la viață privată al angajaților în acord cu decizia CEDO”, a declarat Rotaru.
Acesta a subliniat că principalele prevederi ale inițiativei sale legislative vor obliga angajatorii să își informeze salariații și să le ceară acordul monitorizării corespondenței private desfășurate prin intermediul rețelei IT a companiei. De asemenea, firmele vor trebui să-i informeze în mod clar pe angajați cu privire la natura și durata monitorizării, precum și gradul de intruziune în viața și corespondența lor privată.
Mai mult decât atât, conform deciziei CEDO, firmele din România vor trebui să fie capabile să demonstreze și să justifice necesitatea introducerii măsurilor de monitorizare și să arate că acestea reprezintă nivelul cel mai scăzut posibil de intruziune în viața privată a salariaților prin care poate fi asigurată buna funcționare a firmei.