Botoșănenii care au comis infracțiuni la volan, chemați la ”școală” de polițiști

Programul a ajuns la a șasea serie de persoane susţinute pentru reintegrare socială.

 

Programul de prevenire a infracţionalităţii “În siguranţă la volan. Stop accidentelor rutiere!” este implementat la nivelul judeţului Botoşani de către Serviciul de Probaţiune Botoşani în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani, prin structurile de prevenire şi poliţie rutieră.

 

Programul a fost conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune Botoşani. Faţă de aceste persoane instanţa a dispus fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

 

În perioada 25 aprilie – 16 mai 2023, reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune Botoşani şi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani – Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au desfăşurat, cu un grup ţintă, de 20 de persoane, 4 sesiuni ale modulului de bază din cadrul programului. Activităţile au vizat sprijinirea participantilor pentru a obţine informaţii de natură juridică şi comportamentală, dezvoltarea unor atitudini favorabile respectării legislaţiei rutiere, analizarea şi înţelegerea mecanismelor  comportamentului propriu, conştientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracţiuni şi dezvoltarea capacităţii de a exercita autocontrol astfel încât riscul de recidivă să fie redus.

 

Prin abordarea unor teme de legislaţie rutieră, a unor aspecte legate de comportamentul neadecvat la volan (cauze şi consecinţe), a unor informaţii din sfera procesului decizional la volan, cu accent pe perspectiva victimei, precum şi a unor concepte privind factorii de risc şi paşii spre infracţiune, s-a dorit informarea şi sensibilizarea participanţilor, reducerea riscului de victimizare a populaţiei şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la pericolele la care se expun, atât ei, cât şi ceilalţi participanţi la trafic, în situaţia în care nu se respectă normele legale.

 

Vizionarea unor materiale video de impact (filme tematice, spoturi audio-video), completarea unor fişe de lucru, prezentarea unor studii de caz, a unor confesiuni ale persoanelor sancţionate penal pentru infracţiuni rutiere alături de utilizarea unor strategii interactive au vizat adoptarea de către grupul ţintă a unei conduite responsabile în trafic.