Sute de botoșăneni au pășit pe cărările bătătorite ale culturii în Noaptea Muzeelor - GALERIE FOTO

Conform tradiției ultimilor ani, Muzeul Județean Botoșani a celebrat și în 2023 Noaptea Muzeelor. Evenimentul de anvergură națională a ajuns astfel la cea de-a 19-a ediție.

 

 

Noaptea Muzeelor la Botoșani 

 

Sâmbătă seara, începând cu ora 18:00, mai multe muzee din județul Botoșani și-au deschis ușile pentru botoșănenii de toate vârstele. Copii, părinți si bunici s-au bucurat de energia aparte a obiectelor expuse. Mulți dintre aceștia și-au dorit să marcheze momentele petrecute în instituția culturală, imortalizând expozițiile. Intrarea în cele patru muzee deschise ale județului a fost gratuită.

 

Vizitatorii s-au putut bucura la Muzeul de Etnografie de expoziția permanentă care oferă imaginea de ansamblu a zonei etnografice Botoșani. Obiectele meșteșugărești, ilustrarea principalelor obiceiuri de peste an și expoziția temporară intitulată „O viață nouă redată patrimoniului: restaurarea”, îi fac pe cei care trec pragul muzeului să simtă o călătorie dincolo de timp și spațiu într-o lume în care înaintașii noștri au pus bazele a tot ce suntem noi astăzi prin modul în care își trăiau viața.

 

Sute de vizitatori în câteva ore

 

În cele șase ore dedicate culturii, reprezentații muzeului au estimat că numărul vizitatorilor a fost de ordinul sutelor. La eveniment a fost așteptată și Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, care însă nu a mai ajuns. 

 

La Muzeul de Științele Naturii Dorohoi cei interesați au petrecut câteva minute vizitând expoziția permanentă de istorie naturală, „Galeriile de Artă Contemporană Sticlă-Porțelan”, respectiv expoziția temporară „Generația biodiversitate”.

 

De asemenea, la Muzeul „Ștefan Luchian” Ștefănești au fost două expoziții: una permanentă dedicată vieții și creației artistului și cealaltă temporară intitulată „Ștergarul, utilitate, artă, simbol”. 

 

Cea de-a patra instituție care a putut fi vizitată în noaptea dedicată culturii a fost Muzeul de Arheologie Săveni care are un bogat patrimoniu arheologic.

 

Orașul Botoșani este unul învăluit în cultură, cu tradiții aparte, care nu au fost acoperite de mantia timpului, iar, când vremea este și ea prielnică, pasionaților de artă și de frumos nu le rămâne decât să se lase purtați de val.