Botoșănenii au ”mâncat românește” în cartierele orașului: A fost primul pas

Micii producători au la Botoșani propriile pieţe mobile.

 

Achiziţionarea a patru rulote destinate pieţei volante cu produse alimentare locale reprezintă, la Botoșani, doar o etapă a unui proiect mai amplu promovat sub denumirea Mănâncă româneşte.

 

Prin acest proiect, Asociaţia Moldoovis doreşte atât evidenţierea calităţilor deosebite ale produselor obţinute în fermele crescătorilor de ovine din regiune, identificarea de noi şi moderne modalităţi de valorificare a producţiilor, cât şi atragerea consumatorilor către alimentele româneşti.

 

 

Mai aproape de consumatori

 

”Cu propriile pieţe mobile venim mai aproape de consumatori şi ne creăm profil comercial propriu, pe cheltuiala asociaţiei. Acum, a fost primul pas. Vor mai urma şi alţi paşi, care înseamnă alinierea formei de prezentare-etichetare a cât mai multor produse, care să fie valorificate în aceste pieţe volante, precum şi extinderea ariei în care vor fi prezente rulotele noastre, respectiv intrarea şi în alte oraşe ale judeţului şi, chiar, ale Moldovei”,

Ionică Nechifor, Preşedinte al Asociaţiei Moldoovis şi Director al SCDCOC Popăuţi - Botoşani.

 

Fiecare rulotă a costat 7.000 de euro, toate fiind autorizate sanitar-veterinar şi deţinând gama completă de echipamente impuse de normele de profil, pentru depozitare/comercializare produse alimentare, inclusiv instalaţii frigorifice cu temperatură controlată, scrie revista-ferma.ro.

 

Asociaţia Moldoovis Botoşani include 1128 membri, dintre aceştia 400 de fermieri sunt membri activi.

 

”Toţi membrii asociaţiei au acces gratuit la rulote, pentru a-şi vinde singuri marfa acolo. Sigurele cheltuieli sunt chiria pentru spaţiul de staţionare a rulotei şi utilităţile. Producătorii care nu sunt membri ai asociaţiei vor plăti o taxă. Produsele expuse spre vânzare trebuie să fie însoţite de buletine de analize şi etichetate”,

sublinia Ionică Nechifor.

 

 

”Descoperă gustul produselor locale”

 

După inaugurarea celor patru rulote, la mijlocul lunii aprilie 2021, timp de o lună, în acelaşi loc, în fiecare zi de sâmbătă, fermieri din toate colţurile judeţului au venit cu produse locale, pe care cumpărătorii le-au putut gusta şi achiziţiona.

 

Acţiunea a fost intitulată ”Descoperă gustul produselor locale”.

 

”Pe mai departe, odată stabilit un program, care include ziua şi cartierul, consumatorii ştiu clar că pot cumpăra direct de la producători produse precum caş dulce, telemea, brânză sărată, caşcaval de casă, lapte de oaie şi de vacă, smântână, ouă, păsări, carne de oaie şi preparate din carne, etc”,

puncta preşedintele ”Moldoovis”.

 

Dintre producătorii care nu sunt membri ai Asociaţiei ”Moldoovis” Botoşani, dar care, deja, sunt incluşi în circuitul economic aflat sub sloganul ”Mănâncă româneşte”, primii au fost apicultorii. De exemplu, fermierul Iustin Marineac, exclusiv în rulotele de la Botoşani, a prezentat în premieră unele dintre cele mai noi dintre produsele sale apicole.

 

Următoarea etapă din strategia Asociaţiei de susţinere a micilor fermieri vizează atragerea unor finanţări prin proiecte europene, pentru realizarea unor activităţi de preluare, păstrare, etichetare (cu menţinerea numelui producătorului) şi de valorificare a produselor locale, arată Radio România Iaşi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store