Botoșăneni, ATENȚIE la telefoane: Roaming-ul vă poate ”mânca” cenții fără să știți

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) atrage atenţia utilizatorilor care au serviciul de roaming activat şi se află în ţară, în apropiere de graniţă, că este posibil ca telefonul să se conecteze automat la o reţea din ţara vecină şi să folosească serviciile de comunicaţii la tarife de roaming, plătind şi pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar), scrie Gândul.

 

Lista localităţilor de graniţă

ANCOM a actualizat şi a publicat aici lista localităţilor de graniţă care au un risc potenţial de intrare în roaming involuntar pentru fiecare operator. Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există localităţi în care telefoanele pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judetele: Satu Mare (63 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (44 de localităţi, pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Iasi (42 de localităţi, pe graniţa cu Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi, pe graniţa cu Serbia şi Ungaria) şi Bihor (33 de localităţi, pe graniţa cu Ungaria). 

 
Pe baza măsurătorilor efectuate, Autoritatea a identificat localităţi cu risc de roaming involuntar, în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţi cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator străin pe toată suprafaţa localităţii respective.


În ce condiţii apare şi cum poate fi evitat roamingul involuntar


Roamingul involuntar în localităţile de graniţă de pe teritoriul României poate apărea numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei, caz în care echipamentul se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul.


Fiind vorba de localitati aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.
ANCOM le aminteste utilizatorilor care accesează servicii de date de pe telefonul mobil sau tabletă că pot evitata accesarea involuntara a serviciilor de date în roaming configurând setările corespunzătoare pe telefonul/tableta utilizată atunci când călătoresc în localităţile identificate de Autoritate ca avand risc potential de intrare în roaming involuntar”, se arată într-un comunicat ANCOM.


Ce pot face utilizatorii pentru a evita costurile suplimentare nedorite:
- să selecteze manual reteaua operatorului
- să solicite operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere
- să verifice reţeaua în care se află telefonul, înainte de a utiliza aparatul.

CLICK AICI ȘI VEZI LISTA

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:43161:Prefectul Macaleți supărat pe o firmă de telefonie mobilă: Nu e deloc în regulă! - FOTO ]]