Botoşăneanul care conduce la Bucureşti o companie cu afaceri de 200 de milioane de euro anual: Discutăm de peste 2000 puncte de lucru

Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a intrat în ultima ediţie Top 300 Companii editată de revista Capital. Unitatea statului ocupă locul 116 pe ţară în clasamentul întocmit de prestigioasa publicaţie economică.

 

De la Primărie la Loterie


Poate pentru unii botoşăneni aceasta nu ar fi tocmai o ştire, cel puţin de interes local, dacă însă la conducerea CNLR (foto sediul central) nu s-ar afla unul de-al lor. Din luna octombrie a anului precedent, agentul economic în cauză este condus de Ovidiu Portariuc, fost primar al municipiului Botoşani. La câteva luni după alegerile locale din 2016, fostul edil şef a renunţat la mandatul de consilier municipal abia obţinut, a devenit mai întâi consilier al ministrului Finanţelor, apoi membru în consiliul de administraţie de la CNLR, pentru ca ulterior CA-ul să îl desemneze director general.


„Nu este uşor, dar am privit şansa de a conduce această companie ca pe o provocare de a-mi pune amprenta asupra unuia dintre cele mai longevive şi iubite branduri naţionale, cu o vechime de peste 100 ani! Este dificil dintr-un anumit punct de vedere, în primul rând al cadrului legislativ extrem de restrictiv, care reglementează funcţionarea societăţilor de stat. Deşi funcţionăm pe o piaţă concurenţială suntem limitaţi în acţiuni de anumite prevederi legislative aplicabile în primul rând instituţiilor de stat. Eu când am ajuns în companie le-am spus după câteva zile: voi funcţionaţi aici ca o primărie, ar trebui să vă numiţi agenţie naţională nu societate naţională! Cum să fiţi competitivi cu un asemenea cadru!?”


Ovidiu Portariuc, director general CNLR.  

 

La stat lucrurile se mişcă mult mai greu decât în privat


Deşi în anul precedent numirii sale, Loteria Română avusese nici mai mult, nici mai puţin de opt directori generali, iar ultimul ocupase funcţia doar două săptămâni, Ovidiu Portariuc a reuşit să îşi păstreze postul timp de 13 luni şi să marcheze un an de directorat prin implementarea unui nou sistem loteristic dezvoltat şi implementat de către companie, prin resurse proprii.


„Ce face un agent economic privat în două luni, la o societate de stat durează 10-12 luni din cauza procedurilor de achiziţie publică, raportări, aprobări, etc. Problemele sunt specifice tuturor societăţilor cu capital de stat şi vin din viziunea puternic etatistă moştenită în postcomunism! Soluţia găsită de actualul Guvern, de înfiinţare a FSDI, poate fi una pertinentă şi potrivită în actualul context, dacă vrem performanţă economică şi financiară de la capitalul de stat!”


Ovidiu Portariuc, director general CNLR.  

 

Peste Mercedes şi McDonald’s


CNLR a avut în 2017 o cifră de afaceri de 897 milioane de lei, cu aproape zece la sută peste cea din anul anterior, iar profitul s-a ridicat la 66 de milioane de lei, adică în jur de 14 milioane de euro. Volumul de vânzări a fost peste cel al unor companii gigant precum SC Premier Restaurants România SRL, firma care operează McDonald’s, SC Mercedes-Benz România SRL, SC Nestle România SRL, SC Şantierul Naval Damen Galaţi SA, SC H&M Hennes & Mauritz SRL.


Pentru edilul şef din legislatura 2012 – 2016, unele lucruri sunt mai dificile decât cele ca primar, altele mai facile.  


„Şi din punct de vedere strict tehnic da, este o zona mult mai complexă decât la primărie. Gândiţi-vă că discutam de peste 2.600 angajaţi, peste 2000 puncte de lucru, întindere la nivel naţional etc. Ca să vă dau un ordin de mărime, discutăm de o cifră de afaceri anuală de peste 200 milioane euro, adică aproape de trei-patru ori bugetul municipiului Botoşani! Dacă mă gândesc prin prisma expunerii publice este o zonă mai puţin solicitantă decât cea a prim-planului administrativ - politic care te erodează foarte mult în plan personal şi te consumă prin faptul că nu ai timp pentru tine, pentru familie, prieteni”,


Ovidiu Portariuc, director general CNLR.  


2.471


de angajaţi are CNLR în toată ţara


Deşi obţinerea unor cifre precum cele menţionate ar putea părea o misiune mai uşor de îndeplinit, trebuie spus că alte companii gigant din România, tot cu capital de stat, precum Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători sau Compania Naţională de Transporturi Aeriene Române TAROM SA au terminat anul trecut cu pierderi uriaşe, de 20 de milioane, respectiv 47 de milioane de lei. Totodată, CNLR trebuie să facă faţă asaltului uriaş al firmelor de pariuri, care au mii de agenţii în toată ţara, acesta fiind de altfel, mai mult sau mai puţin oficial, şi unul dintre motivele punerii în funcţiune a noului sistem loteristic.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store