Vârsta a doua pare să vină cu schimbări majore pentru un botoșănean care a ales să renunțe la o firmă de mobilier, pentru a se dedica pasiunii pentru pictat.
Este vorba despre Cezar Dron, fost director al unei firme ce a fost foarte apreciată în județ. La vârsta de 55 de ani a ales să își cultive talentul descoperit încă din grădiniță. A început să ia pictatul mai în serios și în fiecare zi să-și aloce timp pentru asta.
Este absolvent de Politehnică, profil „tehnologia construcțiilor de mașini”, iar pasiunea sa pentru pictură a fost observată încă de pe băncile școlii.
”Am cochetat cu grafica inițial, în primii doi ani de facultate, făceam pentru colegi tot felul de portrete, reproduceri după fotografii ale unor personaje. Din anul doi nu mi-a mai permis nici timpul”,
ne-a spus Cezar Dron, pictor
Imediat după terminarea studiilor a ales să facă cu totul altceva și nu mai avea timp pentru pictat ci mai degrabă era focusat să producă cât mai mult.
”Începuse goana aia nebună după revoluție, toată lumea trebuia să-și facă afaceri, să facă bani, să se îmbogățească, să viziteze, să vadă și m-a prins și pe mine valul ăsta”,
ne-a mai zis Cezar Dron, pictor
Încet, încet și-a găsit un drum și astfel a intrat în topul firmelor private, dar totuși legătura cu desenul nu a dispărut. Cezar Dron a ales să înceapă o afacere în producerea mobilierului.
”Am îmbinat talentul nativ de desenator, cu un pic de știință, de inginerie”,
Cezar Dron, pictor
S-a dovedit a fi un real succes, însă, după spusele sale, în ultimii ani mai ales, lipsa forței calificată de muncă și a seriozității l-au determinat să închidă firma.
”Am mobilat zeci de școli, grădinițe, instituții, cum ar fi Primăria, Biblioteca Județeană, Muzeul Județean, Direcția de Cultură, lanțuri de bănci”,
Cezar Dron, pictor
Acum trei ani, odată cu închiderea business-ului, și-a îndreptat mai mult atenția spre pictură. Anul acesta și-a făcut debutul ca pictor la Galeriile de Artă Ștefan Luchian.
”La Cezar Dron remarcăm compoziții cu mesaje venite chiar direct din Biblie, de la Adam și Eva până la niște teme actuale contemporane și tratate într-o manieră modernă”,
Liviu Șoptelea, conservator
Tablourile sale diferă, de la peisaje din natură, la portrete sau compoziții cu teme biblice. Din operele sale este nelipsită femeia, pe care o vede o sursă a binelui și a răului.
”Nu am teme predilecte. E în funcție de starea mea de spirit, de dispoziția pe care o am. Efectiv ce idee îmi vine, încep să o pun pe hârtie. Nu îmi aleg neapărat, luna asta sau semestrul acesta am să abordez tematica cutare, nu. Pur și simplu. În general îmi place metaforele. Îmi place să pictez diverse imagini care încântă ochiul, iar mesajul din spatele metaforei să ajungă în spatele privitorului”,
Cezar Dron, pictor
Până la acest moment, a fost chemat în diferite țări din Europa pentru vernisaje, însă, a ales să își facă talentul cunoscut în orașul natal. Pe viitor se gândește să-și transforme pasiunea în afacere, dar deocamdată lucrează la noi picturi.
Tablourile lui Cezar Dron nu sunt spre vânzare. Deocamdată.
”Chiar nu m-am gândit foarte serios. Da, ar putea fi. La urma urmei, totul e de vânzare în lumea asta, dar ca să poți să ceri un preț, trebuie să ai o cotă de piață, un pic de activitate, să fii mai ieșit, să fii cât de cât recunoscut sau măcar cunoscut ca valoare”
Cezar Dron, pictor
Cei care vor să-i admire creațiile o pot face vizitând Galeriile de Artă Ștefan Luchian din Botoșani până pe 18 decembrie 2018.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL: