Raluca Turcan, semnal de alarmă asupra unui ministru care trebuie demis: Educaţi România, nu o pesedizaţi!

Deputaţii PNL au depus miercuri, în plenul Camerei, moţiunea simplă pe Educaţie, intitulată Educaţi România, nu o pesedizaţi!, în care solicită demiterea unui ministru.

 

Liberalii îi reproșează ministrului Valentin Popa întârzierile la plata salariillor și lipsa banilor care poate duce la demisii, comasări și închideri de școli. Potrivit liberalilor, ”ministrul Educației sacrifică pe altarul ordinelor politice soarta copiilor noştri”.

”PNL depune astăzi o moţiune simplă pe Educaţie, un semnal clar că lista miniştrilor care dăunează grav României trebuie completată cu ministrul Valentin Popa, ministrul care închide şcoli în Anul Centenarului, abandonează copii în sărăcie şi analfabetism şi umileşte dascăli. Bilanţul conducerii PSD – ALDE în domeniul Educaţiei constă în şcoli închise în Anul Centenarului, inspectori demişi prin fax pentru că nu corespundeau ordinelor de partid, probe de examene în afara legii, abandon şcolar în creştere, şcoli care nu îi învaţă pe tineri meserii, iar diplomele sunt departe de a certifica competenţe. PNL trage în felul acesta un semnal de alarmă asupra unui ministru care trebuie demis de urgenţă din Cabinetul Dăncilă până nu este prea târziu”, a anunțat liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, citată de Libertatea

PNL spune că această moțiune a venit ca răspuns la nepăsarea cu care este tratată școala românească.

 

”Există cel puțin două fapte care îi îngrijorează pe toți angajații din educație și nu numai:

 

1. întârzierile la plata salariilor și

 

2. lipsa banilor care poate duce la demisii, comasări și închideri de școli. De două luni de zile, salariile profesorilor întârzie la plată. Știți foarte bine din ce cauză s-a întâmplat acest lucru: ați descentralizat sistemul plății prin mai multă centralizare; acum nu se mai dau banii prin autoritățile locale, ci direct prin Minister.

 

În luna ianuarie, profesorii au așteptat salariile în data de 5 și au venit după ziua de 15, iar luna aceasta, din cauza încurcăturilor fiscale și a blocării programului contabil, EduSal, lefurile au fost procesate după data de 15. Sunt categorii de profesori care vor aștepta banii și două săptămâni. Ați umilit profesorii fără jenă. Le-ați arătat ”cine este jupânul”! Bravo, PSD!

 

În același timp, există mari suspiciuni că banii pentru plata salariilor se vor termina după primele nouă luni din an. Adică, din toamnă, plata salariilor va fi pusă în pericol. Am primit tot mai multe semnale de la cadrele didactice că, din acest motiv, în inspectorate se caută soluții disperate de a reduce costurile în fiecare școală prin comasări de clase, restructurări de posturi, generalizarea învățământului simultan sau chiar desființarea de școli.

 

PNL vine și cu soluții pentru ministrul Educației:

 

Trebuie să angajăm mai mulți profesori, nu să comasați clase în care să se ajungă și la 40 de elevi.

 

Trebuie să desființăm învățământul simultan, nu să-l generalizați;

 

Trebuie să angajăm și să plătim mai bine paznicii și personalul auxiliar nedidactic pentru creșterea siguranței în școli, nu să desființați posturile acestora.

”Iată încă o dovadă că în România învățământul nu este gratuit, așa cum prevede Constituția: Comisia Europeană confirmă că, în proporție de 40%, cheltuielile cu educația în România sunt susținute din buzunarul părinților. Părinții aduc de acasă aproape 15 miliarde de lei anual, în timp ce statul alocă anual doar 3% din PIB pentru educație, bani insuficienți pentru reparații, cretă, manuale, căldură sau transport. De altfel, chiar fostul ministru al educației, domnul Liviu Pop, actual președinte al comisiei de specialitate a Senatului, a afirmat asta – „Statul asigură o parte din gratuitate, părintele asigură altă parte din gratuitate…”. Dar, ce facem cu copiii părinților fără resurse? Dar cu copiii fără părinți, doamnelor  și domnilor aflați, vremelnic, la putere?”, se mai precizează în moțiunea simplă.
 

download from google play download from apple store