Botoșăneancă angajată fictiv la firma unor șarlatance intrate în pușcărie pentru un prejudiciu amețitor

Până să intre polițiștii pe firul acestei povești, cele două ”patroane” au angajat fictiv zeci de femei însărcinate care urmau să intre în concediul pentru creșterea copilului. Scopul era să obțină indemnizație de la stat, deși în realitate societățile lor nu funcționau, iar respectivele angajate nu au lucrat nici măcar o secundă.

 

O lume a femeilor 

 

Printre salariatele „fictive” se numără și o botoșăneancă. Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale (AJPIS) Botoșani a pus la dispoziția Poliției documente privitoare la respectiva femeie și dosarul său prin care a beneficiat de indemnizație.

 

„La Botoșani am avut un singur caz, ni s-au cerut date de la Poliție și am trimis extrasul. Deocamdată o să vedem, până nu se dovedește, din punctul de vedere al dosarului, la noi era corect, nu puteam respinge dosarul, nu știam dacă există dosarul sau nu. Iar în momentul când se va da o decizie, va trebui să ne îndreptăm împotriva persoanei să dea și banii înapoi. Dacă se dovedește că documentele depuse nu erau legale”,

Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS

 

Femeia a beneficiat timp de peste un an de indemnizație pentru creșterea copilului, la nivelul minimal însă, adică în cuantum de 1.250 de lei. Statul acordă acest sprijin financiar femeilor care vin din câmpul muncii cu o activitate neîntreruptă în ultimele 12 luni înaintea nașterii.

 

Indemnizația este fixă (1.250 lei) sau calculată din media salariilor din ultimul an, până la pragul de 8.500 de lei.

 

Directorul AJPIS Botoșani, Sebastian Tocariu, spune că a avut tot felul de situații în care au fost luate măsuri de returnare a sumelor încasate de către mămici, însă niciuna atât de gravă: „Cazuri de genul acesta nu am mai avut, de când gestionăm noi, nu”.

 

Povestea înșelătoriei...

 

...a pornit de la Suceava. Dintr-o comună mai exact, din județul vecin, Adâncata. Două femei care oficial administrau societăți comerciale au angajat fictiv 30 de persoane de sex feminin cu scopul obținerii indemnizației pentru creșterea copilului.

 

Daunele provocate se ridică la uriașa sumă de 1,3 milioane lei. Săptămâna trecută, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava au efectuat cinci percheziții domiciliare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoriei în comuna Adâncata, dar și în municipiu.

 

„Creierul” acestei afaceri cu angajări fictive s-a dovedit fi o suceveancă în vârstă de 64 de ani ajutată de o altă femeie, cu 10 ani mai mică. Ele au fost acuzate de fals și înșelăciune, prin angajări fictive de personal, respectiv complicitate la înșelăciune în formă continuată, participare improprie la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, alături de toate „angajatele” pentru care au emis documente fictive.

 

Patroanele au ajuns la pușcărie 

 

Vârstele mamelor care au beneficiat de indemnizație de la stat, fără a fi lucrat înainte de naștere, sunt cuprinse între 25 și 41 de ani și provin din Suceava, Botoșani și Neamț.

 

Polițiștii suceveni au scos la iveală faptul că, în perioada 2015 – 2017, două societăți comerciale ar fi angajat fictiv 30 de persoane, emițând adeverințe de salariat cu date false. Cele două firme erau administrate de cele două femei.

 

Cele 30 de persoane ar fi folosit adeverințele de salariat pentru a obține, în mod fraudulos, indemnizații de creștere a copiilor, în perioada 2015 – 2021. Polițiștii au efectuat o serie de percheziții, iar în urma acestora, au fost descoperite și ridicate mai multe înscrisuri.

 

Acestea ar fi fost folosite în activitatea infracțională.

 

1.397.009 de lei

 

este cuantumul prejudiciului calculat.

 

Din totalul acestei sume, au fost recuperați 38.000 de euro, ca urmare a sechestrului asigurător dispus asupra unor bunuri deținute de persoanele bănuite.

 

În total, au fost puse în aplicare patru mandate de aducere. În urma audierilor, cele două femei au fost reținute pentru 24 de ore.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store