Programul ”Prima Baie” la Botoșani: Mut găinile din coteţul în care sunt & Sparg peretele

După programe precum Prima Casă, Prima Maşină sau Primul Calculator, politicienii români s-au lăsat purtați de val, iar acum vor să lanseze un nou program social de succes – Prima Baie, scrie Libertatea. 

 

Deputatul PSD Aurelia Cristea a lansat zilele trecute un proiect referitor la posibilitatea susținerii de către Guvernul României a unui program național de tip Prima Baie, cu prioritate pentru mediul rural. Obiectivul acestuia este dotarea minimală cu obiectele sanitare necesare a unui procent semnificativ din cele peste 3.4 milioane de gospodării care, conform ultimului recensământ, nu beneficiază de o baie funcțională. Aceste gospodării sunt situate în special în mediul rural și supuse unor riscuri uriașe de sănătate cauzate de lipsa unei băi funcționale în interiorul locuinței și implicit a igienei corespunzătoare. Judeţul Botoşani nu numai că nu duce lipsă de astfel de exemple, ci se găsesc chiar și la marginea orașelor posibili beneficiari ai unei astfel de legi. De exemplu, localitatea Răchiţi este racordată la apă şi canalizare, însă numai cei care locuiesc la drumul principal au parte de ceea ce în ţări civilizate este considerată o banalitate, însă la noi este încă ceva extrem de rar în mediul rural.


”Un astfel de ajutor ar fi nemaipomenit. Canalizare este, însă numai la strada principală. Acum avem WC-ul în spatele casei şi mergem aşa. Am în grijă doi copii, din care unul cu handicap şi la baie trebuie ajutat. Vă daţi seama, mai ales iarna, cât de greu este”, a spus Ilie Alupoaie, de 64 de ani din Răchiţi.


Vecinul bărbatului îşi face deja planuri unde ar putea avea prima lui baie.

”Mut găinile din coteţul în care sunt. Sparg peretele şi fac intrare din casă. Vaca o las unde este, dar este un perete despărţitor între ea şi viitoarea baie. Nici nu mai contează culoarea la gresie sau faianţă. Ar fi tare bine să vină banii ăştia”, a spus Dumitru Ungureanu, de 60 de ani.

O estimare a costurilor minime de achiziție pentru obiectele sanitare și de igienă intimă necesare echipării unei băi funcționale se situează între 190 și 215 Euro. ”Ca atare, un program de tipul Prima Baie (similar cu programe de tip Prima Casă, Primul Laptop) prin care să fie acordată o subvenție de 200 Euro pentru astfel de achiziții ar fi o abordare oportună și cu rezultate concrete. Suma menționată a luat în considerare bunurile care asigură funcționalitatea unei băi”, arată deputata Aurelia Cristea în proiectul înaintat săptămâna trecută.