Bolnavii de cancer din România, tratați de guvernanți doar cu promisiuni: Suma infimă alocată prevenției și screeningului

Cancerele reprezintă a doua cea mai comună cauză a moratalității în România. În 2024, medicii aveau în evidențe peste 550.000 de bolnavi.

 

Situația este una tragică

 

Numărul de decese din această cauză fiind cu 45% peste media UE.

 

Cancerele reprezintă a doua cea mai comună cauză a moratalității în rândul românilor. În 2024, medicii aveau în evidențe peste 550.000 de persoane diagnosticate. Situația este una tragică, numărul de decese din această cauză fiind cu 45% față de media UE.

 

Incidența cancerului în România se situează sub media Uniunii Europene, însă mortalitatea prin cancer este cu 7% mai mare decât media U.E. Această tendință a mortalității s-a menținut constantă pe parcursul a zece ani, după cum arată datele INS. Cu toate acestea, reprezentanții pacienților oncologici atrag atenția asupra faptului că în lipsa programelor de prevenție și screening, statisticile nu reflectă realitatea cu care se confruntă românii.

 

„Nu ne vom face nicio speranţă privind accesul la noi tratamente, tratamente inovatoare care pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte, decalajul dintre noi şi Uniunea Europeană rămânând constat de 5-6 ani. Nu mai vorbesc despre depistarea cancerelor în fază timpurie, pentru că neimplementarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului nu a generat demararea niciunui plan de screening populaţional. Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului. (…) Raportarea INSP este sub realitate. (…) Situaţia este cruntă în acest moment în România privind aprovizionarea spitalelor cu medicamente”, explica în 2024 Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

 

A doua cauză de deces în România

 

Mortalitatea prin cancer reprezintă 19% din totalul deceselor. Cancerul este a doua cauză de deces în România, după bolile cardiovasculare. În 2020 au murit din cauza cancerului 53.974 de persoane în România. Rata standardizată pe vârstă a mortalității cauzate de cancer a fost cu 7 % mai mare decât media UE în 2020.

 

Principalele cauze de mortalitate prin cancer în România sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor.

 

Cancerul pulmonar se menține drept primă cauză de deces prin cancer, cu o rată de mortalitate care a crescut cu aproape 11% comparativ cu anul 2000.

 

 Articolul complet poate fi citit aici.