Bolile lemnului la vița de vie, o provocare dificilă pentru viticultori

(P) În ultimele decenii, bolile viței de vie s-au răspândit la nivel mondial, reprezentând o amenințare la adresa producției stabile de vin în toate regiunile viticole ale lumii. Bolile lemnului la vița de vie sunt extrem de răspândite și greu de recunoscut. Acestea scad longevitatea plantelor.

 

În România, țară producătoare de vin, cu tradiție bogată în domeniul viticulturii, bolile lemnului la vița de vie sunt prezente în toate regiunile viticole. Fiind un sector de importanță majoră pentru economia țării, este esențială identificarea unor soluții moderne de protejare a plantațiilor.


Descoperă de ce bolile lemnului reprezintă o amenințare pentru viticultură și care sunt soluțiile moderne de protejare a plantațiilor.   


Cum protejezi eficient plantația de viță de vie


Spre deosebire de bolile sezoniere, precum făinarea, mana sau putregaiul, bolile lemnului necesită o prevenție constantă și de lungă durată. Deși bolile vitei de vie afectează deopotrivă viile tinere și pe cele mature, vița de vie adultă este cea mai afectată, înregistrând în ultima perioadă scăderi semnificative de producție.


Aplicarea unor soluții eficiente de protecție a plantelor reprezintă o abordare inteligentă de reducere a costurilor asociate cu înlocuirea plantelor bolnave.


Sistemul Tessior® este o soluție inovatoare în România ce oferă protecție de încredere împotriva bolilor lemnului la vița de vie. Combinarea unui fungicid cu eficacitate ridicată cu un echipament de aplicare precis păstrează calitatea și longevitatea viței de vie. Formularea sub formă de suspensie concentrată creează o barieră eficientă de protecție pe suprafața lemnului , reducând germinarea sporilor și pătrunderea agenților patogeni.


Substanțele active piraclostrobin și boscalid inhibă respirația mitocondrială a patogenilor, reducand astfel șansele de dezvoltare a bolilor. Acest tratament oferă o dublă protecție, având atât acțiune de contact, cât și sistemică.


Complexitatea bolilor lemnului vitei de vie și importanța unei abordări inteligente


Bolile lemnului la vița de vie reprezintă o provocare pentru viticultori. Dacă bolile fungice foliare și ale ciorchinelui sunt extrem de răspândite și ușor de recunoscut, bolile lemnului sunt, în schimb, mai greu de identificat și de prevenit.


Diversitatea ciupercilor existente la originea infecției, simptomele diferite de la an la an și faptul că acestea sunt tot mai greu de recunoscut, sunt doar câțiva din factorii  care pot aduce pierderi semnificative. Datele incomplete referitoare la impactul factorilor de mediu în dezvoltarea bolilor lemnului, precum și lipsa unor strategii eficiente pentru prevenirea, controlul și tratarea acestor boli determină scăderea calității producției.


Adoptarea unor măsuri de prevenție și control pe termen lung reprezintă o abordare inteligentă a acestui fenomen manifestat la nivel global. Printre cele mai importante aspecte ale strategiei de protecție și combatere a bolilor lemnului sunt:


●    respectarea regulilor de tăiere;
●    protejarea și îngrijirea cât mai rapidă a rănilor plantei;
●    folosirea unui fungicid eficient pentru a combate un spectru larg de boli ale lemnului;
●    realizarea corectă a lucrărilor agrotehnice;
●    folosirea materialului săditor sănătos, certificat;
●    igienizarea culturii, ținând cont de vechimea acesteia.


O amenințare majoră pentru viticultură la nivel global


Bolile lemnului la vița de vie au un efect imprevizibil și devastator, reprezentând o problemă majoră pentru viticultură la nivel global. Pentru că au simptome greu de recunoscut, diagnosticarea corectă a bolilor lemnului reprezintă o adevărată provocare pentru fermieri și pasionați.


Odată instalate în plantație, bolile lemnului sunt dificil de controlat. Simptomele pot persista câțiva ani de la prima contaminare, iar majoritatea agenților patogeni afectează lemnul și provoacă declinul lent al plantelor. Cele mai cunoscute boli ale lemnului la vița de vie sunt:


●    Excorioza (Phomopsis viticola);
●    Eutipoza (Eutypa lata);
●    Apoplexia viței de vie sau esca (Phaeomoniella chlamydospora, Phaeoacremonium aleophilum);
●    Înnegrirea și moartea brațelor (Botryosphaeria dothidea).


esca și eutipoza fiind cele mai păgubitoare boli care afectează atât viile tinere, cât și pe cele mature.


Sursa foto: Shutterstock.com