Biserici golite după sărbători: Noi dacă suntem creștini trebuie să avem o atitudine statornică

Valul de credincioşi din perioada sărbătorilor oficializate prin slujbe la bisericile din Botoşani atestă că majoritatea creştinilor hotărăsc să lipsească de la biserică în zilele de duminică din restul anului.

 

Naşterea Domnului Iisus Hristos este caracterizată prin sărbătoarea de Crăciun, când sute de credincioşii merg în Casa Domnului pentru a se ruga.

 

Apoi, Crăciunul este urmat de sărbătorile destinate Sfinţilor Vasile şi Ioan, inclusă fiind şi Boboteaza sau Botezul Domnului.

 

Se pare că bisericile se supraaglomerează doar atunci când se oficializează slujbe pentru aceste sărbători.

 

În schimb, în lipsa lor, oamenii nu-şi mai fac simţită prezenţa în lăcaşele de cult pentru rugăciune.

 

 

,,Într-un fel e normal, e obişnuit – bisericile se aglomerează cu credincioşi la sărbătorile mari şi apoi vin, dar nu la fel de mulţi şi nu e bine. Noi dacă suntem creştini trebuie să avem o atitudine statornică, nu doar de două, trei ori pe an să mergem la Sfanta Liturghie, mai ales că suntem în general majoritatea familiști, avem copii, nepoţi. Cu ei, familia întreagă trebuie să meargă duminica la biserică, să se străduiască, să-ş sfinţească timpul, viaţa ca dar a lui Dumnezeu. Părintele Stăniloaie spune  «Viaţa noastră este timpul mântuirii, timpul rodirii, timpul împlinirii menirii». Menirea noastră este să fim cu Dumnezeu care s-a întrupat, care a luat umanitatea noastră. Cum putem să ne sfinţim timpul, viaţa? Venind la biserică, duminică. Dumnezeu nu spune să stăm tot timpul în biserică, dar spune «Şase zile să lucreze omul, iar a şaptea să se odihnească».”

 

Pr. Chirvase. Biserica ,,Sfantul Vasile cel Mare din curtea Spitalului Judeţean Botoşani.

 

 

Credința şi iubirea credincioșilor față de Dumnezeu trebuie transmisă şi în afara sărbătorilor, prin prezența la Sfânta Slujbă a Liturghiei.

 

,,Să înțelegem mai bine că noi avem nevoie de odihna Domnului, să sfințim Ziua Domnului, să ne simţim pe noi şi Ziua să o cinstim prin respectarea acestei binecuvântări, porunci. Apoi, spunea foarte frumos un mare teolog «Liturghia este o şcoală, Liturghia îţi ritmează ziua, timpul, viaţa. Dă viaţă vieţii tale.» E un titlu, o cadenţă – creştinii trăitori nu ar putea să se lipsească de Liturghie pentru nimic.”

 

Pr. Petru Chirvase, Parohul Bisericii ,, Sfantul Vasile cel Mare” Botoşani.

 

Așadar, creștinii sunt încurajați să viziteze Casa Domnului mai des, să se roage pentru viaţă şi să îi mulțumească lui Dumnezeu pentru binecuvântare.