Este singurul lăcaş de cult construit pe roţi şi are o poveste care se pierde în negura timpului.
Biserica de lemn din satul Dobrinăuţi Hapăi, judeţul Botoşani, este unicat în România. Este singurul lăcaş de cult construit pe roţi.
Despre data exactă a construcţiei micuţei biserici de lemn, în zona Dobrinăuți, circulă mai multe legende. Una spune că bisericuța ar data încă de pe vremea lui Ștefan cel Matre. Alta, că acestea ar fi fost ridicată undeva, în lunca Siretului, pe la 1700, pe locul unui vechi cimitir ostășesc.
De acolo ar fi fost mutată, la 1794, pe locul numit Rediu, undeva între Călinești și Puhari, într-un cătun cu câteva case de clăcași, paznici pe islazul boieresc. Aici a fost devastată de hoți în mod repetat și, de aceea, în 1810 a fost mutată în Hapăi. Mutarea s-a făcut în plină iarnă, bisericuța fiind adusă pe opt sănii trase de boi.
La granița Moldovei cu Bucovina, în comuna Vf. Câmpului, se află un cătun cu o istorie milenară. Se numește Dobrinăuți Hapăi și este componentă a satului Lunca. Cătunul Dobrinăuților a fost atestat pentru prima dată în 1392, deși oamenii spun că această comunitate își pierde originile în negurile timpului, cel mai probabil înainte de întemeierea voievodatului Moldovei, în vremea în care Ioanăș Viteazul, un erou local, alunga tătarii alături de ceata lui de viteji.
Bisericuța de lemn de la Dobrinăuți Hapăi a fost recent inclusă în circuitul monumentelor de interes național.
Imagini recente au fost făcute publice pe contul Facebook / Botoșani – Atracții și trasee turistice