Bătaie naţională pe naşterile sub apă de la Botoşani - gravide pe liste de aşteptare

 

În urmă cu aproape o lună de zile, a avut loc prima naştere sub apă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Botoşani. Vestea s-a răspândit extrem de repede şi în alte judeţe ale ţării iar de atunci s-au mai înscris pentru această tehnică în jur de 20 de viitoare mămici din Bucureşti, Galaţi sau Suceava. Acest fenomen se datorează faptului că la unitatea medicală locală, acest gen de naştere presupune costuri foarte mici comparativ cu tarifele altor spitale.

Naşterea sub apă a trezit interesul femeilor care vor aduce un copil pe lume deoarece ar reduce durerile, destinde muşchii, sau stabilizează tensiunea şi mai ales recuperarea postnatală este mai rapidă. Însă toate aceste avantaje au un preţ. Dacă în alte maternităţi din ţară această procedură ajunge la sume între 500 şi 1.000 de euro, în Botoşani este încă gratuit. „Momentan suntem o gratuitate. După ce o să avem cinci cazuri, o să reevaluăm situaţia să vedem dacă va fi o taxă. Dacă va ajunge la 500 de euro sau vom menţine o taxă mai mică. În momentul în care iei bani de la pacient trebuie să îi oferi un alt confort. Chiar dacă am pune o taxă de 20 de milioane să zicem, să renovăm rezerve, să faci condiţii de servicii contra cost trebuie bani pe care momentan nu îi avem”, a spus dr. Dorin Şcladan, purtător de cuvânt al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie. Reprezentanţii Maternităţii botoşănene susţin că serviciile pe care le oferă medicii, în ceea ce privesc naşterile sub apă, nu sunt decontate aşa cum ar trebui de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Sunt decontate de Casă pe baza unui contract care oricum nu e real şi noi avem mult mai multă activitate decât ceea ce plăteşte Casa. Şi dacă ar fi ar plăti pe caz ca şi cum ar fi o naştere naturală, obişnuită”, a explicat dr. Şcladan.
Şcladan: „Tot ceea ce facem noi se numeşte hobby”
În prezent, în acelaşi spital, viitoarele mame pot alege să aibă parte de o naştere fără dureri folosind anestezia epidurală, care afectează doar partea de jos a pacientei, astfel permiţându-i să participe conştient la apariţia pe lume a bebeluşului. „Noi am vrut să facem ceva cu care să acoperim toată plaja de naştere propriu-zisă. Avem de foarte mult timp, naşterea fără dureri, cu analgezie epidurală, care nici unele clinici universitare nu o practică”, a explicat purtătorul de cuvânt al Maternităţii. Această tehnică de ameliorare a durerii foarte populară în ţările occidentale este contra cost, deoarece CAS nu o decontează, iar trusa de anestezie epidurală poate fi achiziţionată chiar din cadrul instituţiei sanitare la preţul de 150 de lei.
Elsa ŞEICA