Bătaie de joc de 7 milioane euro – Centrul Vechi abia renovat se crapă – GALERIE FOTO

 

La mai puţin de doi ani de la inaugurarea oficială a Centrului Vechi clădirile renovate printr-un proiect PHARE au începută să cedeze. Cu precădere în partea de jos a imobilelor pereţii au început să se crape, straturi din construcţie au căzut şi se văd cărămizile. Pe 1 Decembrie 2011, cu ocazia Zilei Naţionale a României, s-a tăiat panglica uriaşei investiţii din zona istorică a oraşului, însă nici până la ora actuală nu s-a găsit măcar un singur agent economic care să închirieze un spaţiu într-o clădire renovată.
centrul vechi botosani se degradeaza

Centrul Vechi se crapă singur, investitorii nu au voie să dărâme un perete

Mai mult la insistenţele fostului viceprimar PNL Botoşani, Viorel Iliuţă, doi liberali, Radu Judele şi Bogdan Dăscălescu, şi-au exprimat intenţia de a prelua două spaţii acolo, însă au renunţat fiindcă, pe lângă faptul că au început deja să se crape, sunt prea mici şi nici nu pot să îi aducă vreo modificare întrucât clădirea vizată este monument istoric. Mai concret, au vrut să dărâme un perete, dar au aflat că nu au voie.
„Aşa am înţeles şi eu, având în vedere lucrul acesta, ştiam şi eu că o construcţie reabilitată pe fonduri europene nu poate suporta modificări şi din câte am înţeles colegii mei (din partid - n.r.) au renunţat la a investi în zona Centrului Vechi având în vedere că faptul respectiv nu corespunde afacerii pe care d-lor au dorit să o dezvolte în zona respectivă”, a declarat viceprimarul Cătălina Lupaşcu.
Viceprimarul liberal a mai declarat că, pentru Centrul Istoric al municipiul gândeşte o strategie care să-i atragă pe locuitorii oraşului prin concentrarea unor activităţi culturale în această zonă. Una dintre soluţiile luate în calcul este introducerea la licitaţia proiectelor pe fonduri nerambursabile acordate de municipalitate ONG-urilor locale, a obligativităţii de organizare a acţiunilor finanţate în Centrul Vechi.

Amenzi fără nici un efect pentru vandalizări

Deocamdată nu este foarte clar cât este vina constructorului şi cât a oamenilor care locuiesc în acea parte a urbei pentru degradarea clădirilor.
„Noi am făcut informări periodice cu anumite aspecte de vandalizare şi am dat şi sancţiuni. Au fost aspecte de genul acesta găsite de către noi”, a afirmat Ioan Onuţu, directorul Poliţiei Locale Botoşani. Postul de poliţie pe pe care instituţia l-a avut în Centrul Vechi a fost desfiinţat, mai ales că Primăria Botoşani a apelat la o firmă privată care face patrulare în zonă, poliţiştii locali venind acum doar la solicitări. Oricum, Poliţia Locală a avut doar neoficial un punct de lucru acolo.
„Nici n-am primit, nici n-am predat, nu avem nici un document în sensul acesta”, a mai spus Ioan Onuţu.

Renovare de 7,6 milioane euro, fără TVA

Pentru Centrul Vechi municipalitatea botoşăneană a câștigat o finanțare nerambursabilă în valoare de 7,6 milioane euro fără TVA, în cadrul programului PHARE 2006 – CES, contribuţia bugetului local pentru acest proiect a fost de peste 1 milion de euro (cheltuieli eligibile şi neeligibile). Centrul Istoric reprezintă un ansamblu arhitectonic compact unic la nivel regional, majoritatea imobilelor vechi fiind reconstruite între anii 1887 și 1920, unele păstrând însă detalii de arhitectură de la 1850. Renovarea a fost realizată de UTI Bucureşti şi Condacia Botoşani.
CITEŞTE ŞI:
Centrul Vechi cucerit de romi, paza e invizibilă - VIDEO & FOTOGALERIE ce se întâmplă seara acolo
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Made in Portariuc : După Iliuţă, vinovat de eşecul din Centrul Vechi este… Flutur
[[galerie-foto]]
CITEŞTE ŞI:
Singurii investitori din Centrul Vechi îşi unesc forţele să „dărâme ziduri”