Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO

Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.

 

Unii se distrează, alții oftează 

 

 

Un cetățean a fost cel care a surprins imaginile care nu lasă nicidecum loc de interpretări. Oameni aflați pe terasa barului din Parcul Tineretului, fără mască de protecție, discutând între ei și servind băuturi alcoolice. Și mai ales, după ora 21:00, oră la care aceste unități trebuie să fie închise.

 

La un alt bar aflat, la mică distanță, erau clienți inclusiv în interior, însă misiunea de a fotografia activitatea nu a fost posibilă fără ca „fotograful” să nu fie observat.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit clar restricțiile impuse în pandemie pentru localitățile cu incidență de peste 3 la mia de locuitori, printre care și următoarea:

 

„Obligaţia operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5.00 – 21.00, cu excepţia unităţilor farmaceutice, benzinăriilor şi operatorilor economici cu activitate de livrare la domiciliu”.

 

Respectivul botoșănean din Parcul Tineretului susține că a sunat la dispeceratul Poliției Locale pentru a sesiza neregulile de la cele două baruri.

 

 

Explicații se găsesc totdeauna

 

I s-ar fi răspuns că pe timp de noapte nu ar fi suficiente echipaje la patrulare. Și distracția de pe terasă ar fi continuat, nestingherită. În zonă ar fi fost și o mașină a IPJ-ului, care însă a urcat strada Săvenilor fără a merge și la cele două baruri. 

 

 

„Eu o să urmăresc ofițerul de serviciu dacă sunt sesizări și în registrul respectiv să văd dacă au trimis sau nu echipaj la fața locului, în seara în care a fost făcută sesizarea”,

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale

 

Persoana care a sesizat aceste nereguli nu a apelat numărul unic de urgență 112 din motive lesne de înțeles, nedorind să-i fie dezvăluită identitatea, având în vedere cartierul în care locuiește.

 

„Eu am un protocol de colaborare cu MAI și sunt obligat să răspund la toate solicitările. De multe ori, cei care apelează numărul direct al Poliției Locale nu doresc să-și dea identitatea și de multe ori mergem și nu se confirmă sesizarea. Iar 112 îți dă toate datele și informațiile și ești obligat ca în 7 minute de la primirea apelului să fii acolo și să raportezi ce s-a întâmplat”,

Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale

 

Șeful Poliției Locale a mai precizat că într-adevăr există patrule reduse pe timpul nopții, însă sunt prioritizate solicitările în funcție de gravitatea celor sesizate și în general se intervine la toate.

 

Sesizări la sediu sau online

 

De cealaltă parte, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani îndeamnă cetățenii care observă astfel de practici...

 

„Să se prezinte la sediul Politiei municipiului Botoșani să depună o petiție sau prin e-mail pe adresa [email protected]. Să atașeze la e-mail imaginile sau orice consideră necesar pentru susținerea celor declarate”,

ag. Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani

 

Adică să se deplaseze la sediul Poliției, unde accesul este restricționat, să aștepte la rând pentru a putea depune petiția și imaginile surprinse pentru care ar avea nevoie eventual de un CD sau card de memorie. Și implicit să-și dezvăluie identitatea.

 

Faptul că forțele de ordine ezită să intervină în zona Centrului Istoric sau Parcul Tineretului este unul binecunoscut la Botoșani. Se patrulează din autoturisme și arareori se intervine pentru dispersarea grupurilor compacte care vor deveni din nou o obișnuință odată cu venirea verii.

 

În schimb, nu aplică aceeași unitate de măsură cu operatorii mari care plătesc importante dări la stat și au mulți angajați și care de la începutul pandemiei au devenit ținta controalelor și amenzilor aplicate de Poliția Locală, IPJ sau Jandarmerie.

 

Iar elocvent este cazul unui restaurant din zona ultracentrală, care a fost călcat atât luni, cât și miercuri de o super echipă de control. Miercuri treburile au devenit de-a dreptul penibile fiindcă din cauza ninsorii respectivul restaurant nu avea nici măcar un singur client, în schimb avea vreo 10 oameni în control.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store