Răsturnare de situație în cazul individului care a lovit în cap, cu sabia, un polițist de la serviciul de intervenție rapidă.
Alexandru Huțuleac, din Rădăuți, a scăpat de pușcărie și a fost plasat în arest la domiciliu. Măsura a fost luată de un complet de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Suceava și este definitivă.
Huțuleac, zis ”Duțu”, avea 4 ani și 8 luni de când stătea după gratii și pentru că dosarul în care este trimis în judecată nu s-a finalizat nici până acum mai putea sta arestat preventiv doar încă patru luni, scrie Monitorul de Suceava.
În cazul în care Tribunalul Botoșani nu ar fi dat o soluție în aceste patru luni, rădăuțeanul urma să fie pus în libertate. Și asta pentru că articolul 239 din Noul Cod de Procedură Penală precizează că ”în toate cazurile, durata arestării preventive în primă instanță nu poate depăși 5 ani”.
În acest context, avocații lui ”Duțu” au cerut de mai multe ori, de la începutul acestui an, schimbarea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, aspect care s-a și materializat în cursul lunii august.
Polițistul Dan Ciprian Sfichi, de la Serviciul de Acțiuni Speciale, a fost la un pas de moarte după atacul din 5 decembrie 2017, ziua care i-a schimbat viața pentru totdeauna. El face și acum recuperare și a fost pensionat medical, neavând cum să mai lucreze în poliție.
Dosarul urma să fie judecat de Tribunalul Suceava, care însă și-a declinat competența spre o altă instanță competentă în grad, o decizie în acest sens luând Curtea de Apel Suceava. Așa a ajuns dosarul la Tribunalul Botoșani, însă trecuse deja aproape un an de la trimiterea în judecată.
La Tribunalul Botoșani au fost audiați martori și inculpați, doar că judecătorul care constituia completul a ieșit la pensie. Așadar, dosarul a fost preluat de un alt magistrat. Asta înseamnă că procesul s-a reluat de la zero.
Cum în dosar sunt trimiși în judecată cinci inculpați, pentru multiple infracțiuni, de la trafic de droguri la fapte cu violență, cu un număr mult mai mare de martori, procesul este într-adevăr unul complex.
În acest moment, încă mai sunt de audiat martori, astfel încât se estimează că nu se va da o soluție mai devreme de câteva luni, astfel încât există toate șansele să fie depășită perioada de 5 ani prevăzută de Noul Cod de Procedură Penală cu privire la durata arestării preventive.