Avalanşă de pacienţi la urgenţe, ambulanţă solicitată pe post de „taxi”

 

Mii de botoşăneni apelează din ce în ce mai des la serviciile medicale din cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati dar şi la ambulanţele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) pentru un mijloc de transport gratuit către unitatea spitalicească.

„4.000 - 5.000 de pacienţi ajung la UPU în fiecare lună”

Potrivit şefului secţiei UPU, Petre Rădăuceanu, de la începutul anului până la ora actuală un număr de 20.000 de pacienţi au apelat la serviciile oferite din acest sector al unităţii spitaliceşti. „E vorba desigur de înmulţirea populaţiei, deoarece cei mai tineri au plecat în Occident la muncă şi au rămas copiii şi bătrânii cu sistemul imunitar mai slab. E vorba şi de o alimentaţie la unii deficitară, consumul de alcool, anumite afecţiuni care nu au fost tratate la timp. În concluzie populaţia municipiului Botoşani este destul de suferindă din acest punct de vedere, ca dovadă stau aceste statistici pe care noi le avem. Sperăm ca în timp să scadă numărul de prezentări în serviciul nostru, toţi ne-am dori ca oamenii să fie sănătoşi şi să apeleze cât mai puţin la serviciile noastre”, a declarat Petre Rădăuceanu. În jur de 4.000-5.000 de pacienţi ajung la UPU în fiecare lună, chiar dacă nu toate cazurile medicale prezentate reprezintă urgenţe.
CITEŞTE ŞI :
 Bilanţ de război la spital, peste 500 de bătuţi, băuţi şi... hapsâni la urgenţe

„Nu au cu ce să ajungă la dispensar”

De asemenea şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) este suprasolicitat, lunar fiind în jur de 2.800 - 3.000 de solicitări din partea botoşănenilor care apelează la numărul unic de urgenţă 112. Asta, deşi în mod normal ar trebui întâi să se prezinte la medicul de familie şi dacă este cazul să fie trimis la spital pentru investigaţii mai complexe. „O parte dintre ei ocolesc medicul de familie, apelând direct la 112 pentru diverse afecţiuni. Unii motivează că nu găsesc medicul de familie cu toate că, atunci când verificăm unii medici sunt la serviciu, alţii spun că nu au cu ce să ajungă la dispensar că e dintr-un sat din comună şi e prea departe, alţii solicită ambulanţa din motive financiare”, a declarat Mihai Muraru, director medical SJA. Ambulanţele din cadrul SJA Botoşani sunt repartizate într-un număr limitat pentru diferite cazuri, respectiv pentru transportul bolnavilor în stare critică la Iaşi, care în anumite zile este destul de solicitat iar altele trebuie să rămână pentru a asigura urgenţele din judeţul Botoşani.
CITEŞTE:
 Beţiv amendat de jandarmi pentru înjurături la medicii din ambulanţă