Avalanşă de minore gravide cer permisiunea pentru măritiş

 

Zeci de minore botoşănene care au dorit să se căsătorească până la împlinirea majoratului au solicitat dispense de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). Cele mai multe dintre aceste adolescente provin din mediul rural şi s-au măritat deoarece erau însărcinate.
Aproximativ 45 de minore au solicitat în decursul acestui an dispense de la Direcţia Copilului pentru a se căsători, cel mai temeinic motiv fiind, în majoritatea cazurilor, starea de graviditate. Una dintre aceste solicitări a fost respinsă întrucât specialiştii din cadrul Direcţiei Copilului au ajuns la concluzia că, fata respectivă nu avea discernământ pentru a se mărita. Şi asta în condiţiile în care, înaintea eliberării dispensei tinerii care doresc să îşi unească destinele sunt evaluaţi de psihologii instituţiei. „Anul acesta am avut 45 de cereri pentru eliberarea autorizaţie de căsătorie şi 43 au fost aprobate. Se face mai întâi evaluarea psihologică a tinerei şi în urma evaluării, dacă este favorabilă, se dă autorizaţia, dacă nu, nu se poate face căsătoria. În cazul minorei refuzate, specialiştii de la Direcţia Copilului au constatat că fata nu avea discernământ”, a declarat Cecilia Spătaru, director executiv adjunct interimar DGASPC. Printre minorele care au solicitat aprobare de la Direcţia Copilului pentru a se căsători nu s-a regăsit nici o adolescentă de etnie rromă.
Potrivit Codului Familiei, bărbatul se poate căsători numai dacă a împlinit vârsta de 18 ani, iar femeia numai dacă a împlinit 16 ani. Pentru a se putea căsători legal, cei care au 16 ani sunt obligaţi, pe lângă acordul părinţilor, să obţină o autorizaţie specială de la Direcţia Copilului. Autorizaţia poartă numele de dispensă şi reprezintă o dispoziţie emisă de directorul DGASPC prin care se autorizează căsătoria minorei care nu a împlinit vârsta de 18 ani. Pentru a primi dispensa, minora trebuie să se prezinte la instituţie însoţită de părinţi