Avalanşă de controale în magazine pentru salmonella de la Călăraşi

 

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) au efectuat o amplă acţiune de controale în magazinele botoşănene odată cu declanşarea scandalului naţional cu privire la carnea cu salmonella care provine de la Avicola Călăraşi.
Zeci de tone de carne de pui au ajuns pe rafturile magazinelor din toată ţara şi în multe dintre cazuri chiar în farfuriile consumatorilor. Loturi din carnea care a fost depistată a avea în componenţă salmonella au ajuns şi în magazinele din judeţul vecin, Suceava.
Din fericire la Botoşani consumatorii nu au fost puşi deloc în pericol întrucât în nici una din unităţile de alimentaţie publică verificate de inspectorii sanitari veterinari nu ar fost depistate loturi de carne care să provină de la Avicola Călăraşi.
La magazinele din Botoşani nu au fost identificate produse aduse de la Avicola Călăraşi. Verificările au fost demarate încă din urmă cu cinci zile, au fost controlate marketurile şi hypermarketurile de la Botoşani însă nu a fost identificat nici un produs de la Avicola”, a declarat Rodica Zelincă, director executiv adjunct DSVSA.
[[banner]]
Săptămâna trecută, retailerul Selgros a anunţat că a retras din magazinele sale toate produsele livrate de Avicola Călăraşi, invocând aspectul şi calitatea necorespunzătoare a acestora, şi a decis stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei, se arată într-un comunicat emis de companie.
Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro. Acesta susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusă în consum". El a mai adăugat că situaţia creată acum "provoacă pierderi care vor duce la faliment".
În urma scandalului iscat în jurul Avicola Călăraşi, consumatorii s-au ferit să mai cumpere carne de pui. Drept urmare, vânzările din sector au scăzut cu 20%, potrivit estimărilor Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).
"Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la circa 25 milioane de euro şi estimăm un prejudiciu total de 50 - 60 milioane de euro, ceea ce va duce la falimente în lanţ în industria avicolă", se arată într-un comunicat remis de UCPR. Ca să prevină prăbuşirea vânzărilor, unii comercianţi au redus preţurile. (G.E.)
CITEŞTE:
 Carnea de pui stricată şi cu excremente de şoarece ocoleşte Botoşanii