AUDIERI maraton în procesul Uvertura Mall, de la funcționari la consilierul primarului

Patru persoane au răspuns la întrebări în fața instanței de la Botoșani, în dosarul Uvertura Mall, care se judecă la Tribunalul Botoșani.

 

Miluță Timofti (fost consilier local), Claudia Cical (consilier juridic), Gabriela Artimon funcționar în cadrul Serviciului Patrimoniu și Romulus Eram, fost viceprimar și ales local, în prezent consilier la cabinetul primarului Cătălin Flutur.

 

 

 

Au fost invitați pe rând în sala de judecată și au răspuns aproximativ la aceleași întrebări care au vizat raționamentul pentru care redevența pentru terenul de sub Uvertura Mall a fost diferențiată, cine și cum a stabilit valoarea acesteia dar și dacă au mai existat situații similare la Botoșani, cu altfel de investiții.

 

Miluță Timofti a declarat că el de exemplu s-a împotrivit construcției Mall-ului pe un loc unde era „o oază de verdeață”, însă nu și-a amintit dacă s-a abținut sau a votat împotrivă. Și a mai povestit că, în Piața Centrală – Platoul B au fost efectuate o serie de lucrări pe un teren concesionat către societatea Urban Serv ce administrează piețele din oraș, iar redevența a fost zero.

 

Claudia Cical, consilier juridic la „Patrimoniu” a descris exact modul în care a decurs licitația în anul 2006, cum s-a stabilit o redevență de 77 lei/mp și cum aceasta a fost micșorată pe perioada organizării de șantier, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, anterioară.

 

Claudia Cical a arătat printre altele că o situație similară a avut loc în cazul construcției Palatului de Justiție, unde de asemenea redevența plătită către Primărie a fost mai mică și că nu există „un tratament preferențial” între instituții publice și societăți private care derulează investiții. Întrebată dacă a fost supusă presiunilor, angajata Primăriei a răspuns: ”Nu au fost presiuni, în general, de când sunt în Primărie, nu am lucrat cu presiune”.

 

Un alt amănut extrem de important dezvăluit de Claudia Cical a fost referitor la un control efectuat de Curtea de Conturi pe acest contract dintre Primărie și SC Moldova Universal SA (dezvoltatorul Uvertura Mall) care nu a scos la iveală nici un fel de ilegalitate. Și nu în ultimul rând, respectiva HCL a primit și avizul de legalitate al Prefecturii, un alt filtru de verificare.

 

Fostul viceprimar Romulus Eram a povestit și el cum au existat redevențe mai mici pe perioada organizării de șantier atât la clădirea în care funcționează Tribunalul Botoșani cât și la sediul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

 

Romulus Eram a declarat că redevența s-a micșorat urmare solicitării depusă de cei care construiau mall-ul, respectiv SC Moldova Universal, pe perioada derulării lucrărilor stabilită la 18 luni, dar nu mai mult decât acest termen. Și că în calitate de viceprimar a avizat raportul de specialitate întocmit de serviciile Primăriei și și-a însușit semnăturile șefilor acestora.

 

Ultima audiată a fost funcționara care a întocmit raportul de specialitate privitor la stabilirea redevenței la circa 5 lei/mp însă nu a făcut decât să urmeze pașii legali, având în vedere că în contractul încheiat după licitație exista o clauză prin care la organizarea de șantier chiria pentru teren să fie mai mică.

 

Iar raționamentul a fost faptul că pe perioada lucrărilor, complexul comercial nu era generator de venituri.

 

„La vremea respectivă redevența minimă era de 25 lei. Au mai fost situații în care a crescut cu 10 sau 20 de lei, dar nu atât de mare ca la Uvertura Mall. Există o prevedere legală prin care la stabilirea redevenței să se aibă în vedere recuperarea prețului terenului pe o perioadă de 25 de ani”,

Gabriela Artimon, funcționar Primărie

 

Mai mult, în fața instanței angajata Primăriei a declarat că și cu această redevență micșorată, Primăria recuperează prețul terenului, în decurs de 25 de ani.

 

DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store