Au slujit scena o viață, acum au ieșit la pensie: Nu plecăm pentru că nu ne mai ține vocea - GALERIE FOTO

Două doamne ale muzicii populare românești au ieșit la pensie.

 

 

O altfel de ședința ordinară la CJ Botoșani

 

O deschidere mai altfel a unei ședințe a Consiliului Județean a fost făcută astăzi, 27 aprilie 2023, cu ocazia pensionării a două interprete celebre de muzică populară: Elena Mândrescu și Petronela Rusu. Acestea au activat ca soliste în cadrul orchestrei populare ”Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” și au încununat cu glasul lor dulce muzica populară, cântând și încântând, atât românii din țară, cât și pe cei din străinătate.

 

A dus mai departe versul eminescian

 

Elena Mândrescu are un repertoriu bogat și diversificat, iar stilul de interpretare este unul inconfundabil. De asemenea, a înregistrat în decursul celor 40 de ani peste o sută de melodii care au lansat-o în preferințele botoșănenilor. Artista a contopit o muzică a inimii cu versurile celui mai mare poet român atunci când a interpretat  ”Rugăciunea” lui Mihai Eminescu într-un mod inedit și tulburător. Îmbrăcată în straie populare și cu emoții care i se puteau citi în privire și în glas, aceasta a declarat că:

 

 ”Am dat multe examene la viața mea, pentru că am simțit că fiecare moment în care urc pe scenă este un examen, și acesta este cel mai dificil dintre toate, pentru că este acasă. Ne-am străduit să promovăm folclorul de calitate și am reprezentat cu cinste oamenii din aceste locuri, vorbind frumos și de bine despre Botoșani de nenumărate ori. Am cântat în fața publicului cu mult drag și o vom face cât timp vom fi solicitate. Nu  plecăm pentru că nu ne mai ține vocea, dar, da!  Uneori simțim nevoia să mai fim libere, să putem pleca unde vrem.”

 

De mic copil a avut microfonul în mână

 

Petronela Rusu a activat ca solistă în cadrul orchestrei timp de 36 de ani.  Ea s-a lansat în lumea muzicii populare la vârsta de doar 12 ani, atunci când a început colaborarea cu taraful ”Prutul”, din Ștefănești. A înregistrat zeci de piese populare, multe dintre ele fiind orchestrate de maestrul Ioan Cobâlă. La începutul ședinței transformată într-o ceremonie de mulțumire, ea a dezvăluit:

 

” Îmi amintesc că în anii ’90 orchestra Rapsozii Botoșanilor s-a desființat și am stat uniți lângâ maestrul Cobâlă, până s-au refăcut demersurile reînființării orchestrei. Prin tradiții și obiceiuri ne-am format o identitate pe care am păstrat-o prin susținerea folclorului românesc și pe care o dăm mai departe celor care vin din urmă.”

 

În semn de mulțumire pentru activitatea artistică a celor două cântărețe, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean, a declarat că:

 

”Au cântat în toată lumea, pe toate meridianele, singure sau alături de mari artiști ai României și pe toate marile scene ale festivalurilor naționale precum: ”Cântarea României”, ”Satule, mândră grădină”, festivalul  ”Maria Lătărețu”. Le mulțumim public doamnelor Elena Mândrescu și Pentronela Rusu, pentru activitatea artistică pe care au întreprins-o în slujba folclorului Botoșănean.

 

 

Celor două artiste li s-au înmânat diplome de excelență, flori și trofee, în semn de mulțumire pentru călătoria de zeci de ani pe căile folclorului, brăzdate cu note muzicale. Au primit aplauze călduroase din partea consilierilor județeni și a celor prezenți în sală.